Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Jókai bableves, ahogy Róza asszony főzte
2x
1x
0.0x
Jókai bableves, ahogy Róza asszony főzte recept
Hozzávalók:
- 60 dkg füstölt sertéscsülök
- 3 pár debreceni (kolbász)
- 20 dkg száraz bab
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 5 dkg zeller
- 6 dkg liszt
- 3 dkg vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- sertés zsír
- kalocsai édes fűszerpaprika
- só, őrölt bors
- csipetke
Elkészítés:
Az előkészített babot a csülökkel 2-2,5 l vízben tegyük fel főni. Adjuk hozzá a megtisztított, egészben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzzük, amíg a belevalók meg nem puhulnak. Ekkor, a bab kivételével, szedjünk ki mindent a léből: a zöldségeket tegyük félre, a csülökből fordítsuk ki a csontot, majd a húsát kockázzuk, a kolbászt pedig karikázzuk fel. A debrecenit, amikor már majdnem puha, kivesszük, hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, kevés zsíron ropogósra sütjük, s csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk újra a leveshez. Közben kevés zsíron készítsünk zsemleszínű rántást a finomra vágott vöröshagymával, a finomra reszelt fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsük be a levest. (Ha kell, sózzuk.) Tegyük vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forraljuk össze a levest, s közben főzzünk bele egy kis csipetkét. Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálaljuk.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!