Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Jókai bableves, ahogy Róza asszony főzte

2x      1x   0.0x
Jókai bableves, ahogy Róza asszony főzte recept

Jókai bableves, ahogy Róza asszony főzte recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg füstölt sertéscsülök
  • 3 pár debreceni (kolbász)
  • 20 dkg száraz bab
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 5 dkg zeller
  • 6 dkg liszt
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • sertés zsír
  • kalocsai édes fűszerpaprika
  • só, őrölt bors
  • csipetke



  

Elkészítés:

Az előkészített babot a csülökkel 2-2,5 l vízben tegyük fel főni. Adjuk hozzá a megtisztított, egészben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzzük, amíg a belevalók meg nem puhulnak. Ekkor, a bab kivételével, szedjünk ki mindent a léből: a zöldségeket tegyük félre, a csülökből fordítsuk ki a csontot, majd a húsát kockázzuk, a kolbászt pedig karikázzuk fel. A debrecenit, amikor már majdnem puha, kivesszük, hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, kevés zsíron ropogósra sütjük, s csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk újra a leveshez. Közben kevés zsíron készítsünk zsemleszínű rántást a finomra vágott vöröshagymával, a finomra reszelt fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsük be a levest. (Ha kell, sózzuk.) Tegyük vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forraljuk össze a levest, s közben főzzünk bele egy kis csipetkét. Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!