Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Kindli, flódni

1x      1x   0.0x
Kindli, flódni recept

Kindli, flódni recept

Hozzávalók:

  • 10 személyre:
  • a tésztához:
  • 75 dkg finomliszt
  • 37 dkg vaj vagy Rama
    margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 1,5 dl fehérbor
  • az almatöltelékhez:
  • 1,2 kg alma
  • 1 evőkanál méz
  • kb. 4 d fehérbor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2-3 szegfűszeg
  • a máktöltelékhez:
  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor
  • a diótöltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor
  • a kindli lekenéséhez:
  • 1 tojás



  

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé, majd hűtőszekrényben pihentetjük. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük, és a magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, végül az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük - levét forralt borhoz vagy teába elhasználhatjuk -, és a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A máktöltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a diótölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit elteszünk a kindlihez. Egy kb. 20x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a diótölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá máktöltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradék nagyobb tésztalappal befedjük, megszurkáljuk. Sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 óra 20 percet sütjük. Végül deszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul. A kindlihez eltett tésztát belisztezett deszkán kb. 15x20 centis lappá nyújtjuk, és 2x5 részre vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban tölteléket halmozunk, majd végeiket egyenként kissé a töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindliket a képen látható módon megcsipkedjük, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 30 percig sütjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!