Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Kindli, flódni
1x
1x
0.0x
Kindli, flódni recept
Hozzávalók:
- 10 személyre:
- a tésztához:
- 75 dkg finomliszt
- 37 dkg vaj vagy Rama margarin
- 15 dkg porcukor
- 5 tojássárgája
- 1,5 dl fehérbor
- az almatöltelékhez:
- 1,2 kg alma
- 1 evőkanál méz
- kb. 4 d fehérbor
- 1 evőkanál cukor
- 1 rúd fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- a máktöltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
- a diótöltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
- a kindli lekenéséhez:
- 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé, majd hűtőszekrényben pihentetjük. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük, és a magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, végül az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük - levét forralt borhoz vagy teába elhasználhatjuk -, és a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A máktöltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a diótölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit elteszünk a kindlihez. Egy kb. 20x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a diótölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá máktöltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradék nagyobb tésztalappal befedjük, megszurkáljuk. Sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 óra 20 percet sütjük. Végül deszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul. A kindlihez eltett tésztát belisztezett deszkán kb. 15x20 centis lappá nyújtjuk, és 2x5 részre vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban tölteléket halmozunk, majd végeiket egyenként kissé a töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindliket a képen látható módon megcsipkedjük, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 30 percig sütjük.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!