Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Babgúlyás

4x      3x   0.0x
Babgúlyás recept

Babgúlyás recept

Hozzávalók:

  • kb.30 kg. marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka)
  • füstölt hús (lehet csülök,oldalas..)
  • 3 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • 50 kg. barna- vagy tarkabab
  • 1 nagy, vagy 2 kicsi vöröshagyma
  • kevés zsír vagy olaj
  • p.paprika
  • ízlés szerint ő.kömény
  • ő.bors
  • delikát
  • 1-2 babérlevél
  • a nokedlihez:
  • 3 tojás
  • pici só
  • liszt



  

Elkészítés:

A kockára vágott v.hagymát a zsiradékon megfonnyasztom,és a kockákra vágott húst belerakom.Ízesítem p.paprikával és delikáttal,felöntöm vízzel(ha kell pótolom!),és jó sűrű pörköltet készítek belőle.A babot előző este,vagy 1-2 órával főzés előtt megmosom,és meleg vízben beáztatom,majd felteszem enyhén sós,babérleveles vízben főni.(Ha kell pótoljuk a vizet,kb.1 óra alatt puhul meg a bab.)A füstölt húst szintén megmosom,ha kell beáztatom,és azt is megfőzöm.(De a vízbe nem kell sót tenni.)Ha a bab már megfőtt,akkor a megtisztított,karikára vágott zöldségeket hozzáadom,és azt is puhára főzöm.Majd a kész pörköltet hozzákavarom,és beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojásból,pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készíteni,hogy ne legyen se túl kemény,se túl lágy a tészta.Amikor a nokedli megfőtt,a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadom a leveshez,és ő.köménnyel,pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval)fűszerezem. Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről),így pikánsabb ízű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab. Ha nincs otthon f.hús el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból készítjük el.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!