Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Aranygaluska

3x      1x   0.0x
Aranygaluska recept

Aranygaluska recept

Hozzávalók:

  • Tésztához:
  • fél kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír, vaj vagy Rama
    margarin
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • Hintéshez:
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg vaj



  

Elkészítés:

1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgáját a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos, és kissé kemény legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen 1 óráig kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk ki az egészet deszkára, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, zsírozott tortaformába helyezzünk belőle egy sort, és locsoljuk meg olvasztott vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, a tortakarimát lehúzzuk róla, és tortalappal együtt tesszük tálra. Vaníliás cukorral megszórjuk és melegen tálaljuk. Nem vágjuk, hanem tépjük. Vaníliamártást, illetve csokoládé- vagy borsodót adunk hozzá. Kovász: • Az alapanyagokat dagasztógéppel összekeverjük, a kovász hőmérsékletét, a liszt és az terem hőfokát figyelembe véve, a víz hőmérsékletével állítjuk be, 25-30 °C-ra. • Ezután a kovászt érni hagyjuk, az érést befolyásolja a kovász sűrűsége, hőmérséklete és az élesztő mennyisége. • Érési idő: o rövid 3-4 óra, süteményeknél o közepes 6-8 óra, búzakenyereknél o hosszú 16-20 óra, rozskenyereknél • Az érettség megállapítása: o érzékszervi úton, az illat, térfogatváltozás és a rugalmasság alapján o savfok méréssel • Az érési idő letelte után a tésztához szükséges többi összetevőt hozzáadjuk, és tésztát dagasztunk

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!