Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Aranygaluska
3x
1x
0.0x
Aranygaluska recept
Hozzávalók:
- Tésztához:
- fél kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg zsír, vaj vagy Rama margarin
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- Hintéshez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 8 dkg vaj
Elkészítés:
1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgáját a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos, és kissé kemény legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen 1 óráig kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk ki az egészet deszkára, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, zsírozott tortaformába helyezzünk belőle egy sort, és locsoljuk meg olvasztott vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, a tortakarimát lehúzzuk róla, és tortalappal együtt tesszük tálra. Vaníliás cukorral megszórjuk és melegen tálaljuk. Nem vágjuk, hanem tépjük. Vaníliamártást, illetve csokoládé- vagy borsodót adunk hozzá. Kovász: • Az alapanyagokat dagasztógéppel összekeverjük, a kovász hőmérsékletét, a liszt és az terem hőfokát figyelembe véve, a víz hőmérsékletével állítjuk be, 25-30 °C-ra. • Ezután a kovászt érni hagyjuk, az érést befolyásolja a kovász sűrűsége, hőmérséklete és az élesztő mennyisége. • Érési idő: o rövid 3-4 óra, süteményeknél o közepes 6-8 óra, búzakenyereknél o hosszú 16-20 óra, rozskenyereknél • Az érettség megállapítása: o érzékszervi úton, az illat, térfogatváltozás és a rugalmasság alapján o savfok méréssel • Az érési idő letelte után a tésztához szükséges többi összetevőt hozzáadjuk, és tésztát dagasztunkHozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!