Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Báránypörkölt

3x      3x   5.0x
Báránypörkölt recept

Báránypörkölt recept

Hozzávalók:

  • (4 személyre):
  • 72 dkg bárány apróhús
  • 6 dkg zsír
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 8 g fűszerpaprika
  • 1,2 dkg só
  • 10 dkg zöldpaprika
  • 4,8 dkg paradicsom, vagy 8 dkg lecsó



  

Elkészítés:

A báránypörköltet rendszerint azokból a húsrészekből készítjük, amelyek nem alkalmasak az egészben sütésre, frissensütésre. Ilyen húsrészek: a lapocka, a nyak, a belsőségek, az apróhúsok. A csontot tartalmazó húsrészeket a csontokkal együtt daraboljuk fel úgy, hogy lehetőleg csontszilánkok ne keletkezzenek. A csontokból kifővő ízanyagok növelik a báránypörkölt élvezeti értékét. Az összevágott húst többször váltott vízben megmossuk, hogy a csontszilánk ne kerüljön az ételbe. A húst 3-4 dkg-os egyenletes kockákra vágjuk. Zsírt hevítünk, melyben a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a fűszerpaprikát. Felengedjük vízzel vagy csontlével, és ha elfőtte, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és az összevágott belsőségeket. Sóval ízesítjük, és lassan párolni kezdjük. Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot vagy lecsót. Szakaszosan rövid lébe pároljuk, illetve zsírjára pirítjuk, majd egy kevés csontlével vagy vízzel újra felöntjük. A szakaszos párolás és pirítás eredményeképpen tartalmas pörköltlevet kapunk. A pörkölt leve sűrű, tartalmas, a szétfőtt vöröshagymától bársonyos. A pörköltet újra megkóstoljuk, ha szükséges, sóval utánaízesítjük. Fedővel lefedve tartjuk melegen tálalásig. A pörköltet forrón tálra rakjuk, tetejére néhány zöldpaprika-karikát helyezünk. Külön forró galuskaköretet adunk hozzá. Azonnal felszolgáljuk.

Hozzászólások:

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!