Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Méteres kalács
Méteres kalács recept
Hozzávalók:
- Kb. 40 szelethez:
- a tésztához:
- 8 nagy tojás
- 52 dkg porcukor
- 2 dl + 1 evőkanál szobahőmérsékletű víz
- 25 dkg Rama sütőmargarin
- 1,5 csomag sütőpor
- 52 dkg finomliszt vagy rétesliszt (fele-fele arányban)
- 2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
- a krémhez:
- 2 csomag (8 dkg) főzni való puncs ízű pudingpor
- 7,5 dl tej
- 5 evőkanál kristálycukor
- 30 dkg Rama sütőmargarin
- 30 dkg porcukor
- 3 evőkanál rum (ez el is maradhat)
- a tetejére:
- 30 dkg étcsokoládé
- 8 dkg Rama sütőmargarin
Elkészítés:
1. A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel és a Rama
margarinnal jól kikeverjük. A sütőpor a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük (úgy a legkönnyebb, ha két egyforma edénybe szedjük szét).2. Az egyiket a kakaóporral barnára festjük, és 1 evőkanál vizet adunk még hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá Verjük, felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk.
3. Külön-külön, Rama
margarinnal kikent, belisztezett, kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformákba töltjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170°C, légkeveréses sütőben 155°C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza.4. Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét - ami sütésnél általában felpúposodik - egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedeseinél felszeleteljük.
5. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az előírás szerint sűrű krémmé főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) Rama
margarint először magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihűlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros Rama margarint és a rumot is.6. Ezzel a krémmel egymáshoz ragasztjuk a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy méteres, vagy két kisebb rudat kapunk.
7. A csokoládét a Rama
margarinnal vízgőzre téve felolvasztjuk. Kissé hűlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behűtjük. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.Jó tanács: ha nincs két egyforma őzgerincformánk, akkor a tojásfehérjét külön verjük fel a tésztákhoz, nehogy összeessen, míg a másik lap sül.
Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!