Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Méteres kalács

1x      1x   0.0x
Méteres kalács recept

Méteres kalács recept

Hozzávalók:

  • Kb. 40 szelethez:
  • a tésztához:
  • 8 nagy tojás
  • 52 dkg porcukor
  • 2 dl + 1 evőkanál szobahőmérsékletű víz
  • 25 dkg Rama
    sütőmargarin
  • 1,5 csomag sütőpor
  • 52 dkg finomliszt vagy rétesliszt (fele-fele arányban)
  • 2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
  • a krémhez:
  • 2 csomag (8 dkg) főzni való puncs ízű pudingpor
  • 7,5 dl tej
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 30 dkg Rama
    sütőmargarin
  • 30 dkg porcukor
  • 3 evőkanál rum (ez el is maradhat)
  • a tetejére:
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg Rama
    sütőmargarin



  

Elkészítés:

1. A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel és a Rama

margarinnal jól kikeverjük. A sütőpor a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük (úgy a legkönnyebb, ha két egyforma edénybe szedjük szét).

2. Az egyiket a kakaóporral barnára festjük, és 1 evőkanál vizet adunk még hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá Verjük, felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk.

3. Külön-külön, Rama

margarinnal kikent, belisztezett, kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformákba töltjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170°C, légkeveréses sütőben 155°C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza.

4. Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét - ami sütésnél általában felpúposodik - egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedeseinél felszeleteljük.

5. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az előírás szerint sűrű krémmé főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) Rama

margarint először magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihűlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros Rama
margarint és a rumot is.

6. Ezzel a krémmel egymáshoz ragasztjuk a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy méteres, vagy két kisebb rudat kapunk.

7. A csokoládét a Rama

margarinnal vízgőzre téve felolvasztjuk. Kissé hűlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behűtjük. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

Jó tanács: ha nincs két egyforma őzgerincformánk, akkor a tojásfehérjét külön verjük fel a tésztákhoz, nehogy összeessen, míg a másik lap sül.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!