Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Spárgapástétom

1x      1x   0.0x

Hozzávalók:

  • 500 g spárga
  • 3 db közepes, zsenge sárgarépa
  • 250 g főtt sonka
  • 250 g sült sütőkolbász
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 1 mokkacukor
  • őrölt szerecsendió
  • 5-6 szőlőlevél
  • diónyi Rama
    margarin



  

Elkészítés:

A spárgát meghámozzuk, megmossuk, csokorba kötjük; a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, majd mindkettőt enyhén sós, cukorral ízesített vízben - még jobb, ha csak a gőzében, szitalemezre téve - puhára főzzük, utána alaposan lecsepegtetjük. A sonkát felszeleteljük, a sütőkolbászról lehúzzuk a bőrét, a zsemlét tejbe áztatjuk, alaposan kinyomkodjuk, az egészet húsdarálón 2-3-szor ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a szerecsendiót, szükség szerint sót, jól kidolgozzuk (egészen krémszerű legyen!). A szőlőleveleket több vízben megmossuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük. Egy pástétom- vagy tortaformát kivajazunk, kibéleljük a szőlőlevelekkel, belesimítjuk jó szorosan a massza felét, lerakunk egy sor spárgát, egy sor sárgarépát, majd újra egy sor spárgát, és betakarjuk-nyomkodjuk a maradék masszával. Befedjük a maradék szőlőlevelekkel, néhány mogyorónyi vajat morzsolunk a tetejére, beborítjuk alufóliával, langyos vízzel telt mély tepsibe állítjuk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 °C) kigőzöljük (kb. 1 óra). A formában hagyjuk kihűlni, tálra borítjuk (ha nem akarna azonnal kicsusszanni, 1-2 percre forró vízbe merítjük, de vigyázat, bele ne folyjon a formába a víz!), s ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tetejét díszíthetjük keménytojás- vagy paradicsomszeletekkel. Pirított kenyérrel kínáljuk.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!