Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Lotharingiai kelkáposzta

2x      2x   0.0x

Hozzávalók:

  • 4-6 személyre:
  • 2 kg laza levélzetű kelkáposzta
  • 2 szikkadt zsemle
  • 200 g húsos füstölt szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g csirke- vagy egyéb szárnyasmáj
  • 350 g darált sertéshús
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • 1 csipet őrölt kakukkfű
  • 1 csipet rozmaring
  • 1 csipet köménymag
  • 400 g sárgarépa
  • 1-2 dl húsleves kockából



  

Elkészítés:

A káposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, lobogó, forró, bő sós vízben kb. 10 percig főzzük; saját levében hagyjuk kihűlni, alaposan lecsepegtetjük. A langyos vízben megáztatott zsemléket alaposan kinyomkodjuk. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, zsírjára pirítjuk; a szalonnaszeleteket kivesszük, zsírjában üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, kb. 5 percig erős tűzön pirítjuk, majd további 1-2 percig a felaprózott májjal, hagyjuk kihűlni. Eztán beledolgozzuk a kinyomkodott zsemlét, a vágott petrezselymet, a kakukkfüvet, rozmaringot és a köménymagot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kihűlt káposztát leveleire bontjuk - a túl vastag középső erét kivágjuk -, 2-3 levelet egymásra helyezünk, és arányosan szétosztjuk rajtuk a tölteléket. A leveleket feltekerjük, és fehér cérnával átkötjük, hogy ki ne buggyanjon a töltelék. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, egy tűzálló tál aljára szórjuk, rátesszük a káposztatekercseket, a tetejét betakarjuk a sült szalonnaszeletekkel, aláöntjük a húslevest, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 °C), alufólia alatt kb. 40 percig pároljuk. Ezután levesszük az alufóliát, és további 10-15 percig sütjük, amíg a gőzben kissé megereszkedett szalonnaszeletek ismét ropogóssá válnak. A sütőedényben azonnal tálaljuk. Felforrósított tejfölt kínálhatunk mellé.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!