Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Bajor káposztás-húsos tál
4x
3x
0.0x
Hozzávalók:
- 4-6 személyre:
- 1 kg savanyúkáposzta
- 2 közepes fej hagyma
- 2 alma
- 3 ek. olaj
- fél l rizling jellegű száraz fehér bor
- 1 közepes sárgarépa
- 3 babérlevél
- 4 szegfűszeg
- 4 borókabogyó
- 1 mk. szemes bors
- 2 vastag szelet sertésborda (összesen 400 g)
- 2 pár fűszeres virsli (pl. hot-dog, pápai, debreceni páros)
- 2 májas és 2 véres hurka (összesen 500-600 g)
- 2 dl tejföl só
- A májgombóchoz:
- 200 g sertésmáj
- 1 szikkadt zsemle
- 1 egész tojás
- 1 kk. ételízesítő
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 mk. szárított majoránna
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis fej hagyma
- só
- fél l húsleves kockából
- kevés búzadara
Elkészítés:
Először a májgombócot készítjük el: a megmosott, lecsepegtetett májat megdaráljuk, hozzáadjuk a langyos vízben megáztatott, alaposan kinyomkodott zsemlét, a finomra vágott hagymát és petrezselymet, a tojást, a fűszereket, és jól összedolgozzuk. 10 percig pihentetjük, ha túlságosan folyósnak, lágynak találnánk, egy kevés búzadarát adunk hozzá. A kockából levest forralunk, evőkanállal beleszaggatjuk a gombócokat - 5 percig főzzük, aztán kiszedjük és lecsorgatjuk. A húslevesben - csak éppen gyöngyöző forralással - kb. 15 percig előfőzzük a sertésbordát. Levesszük a lábast a tűzről, beletesszük a levesbe a hurkát, és fedő alatt 10 percig benne hagyjuk (de ne tovább, mert kipukkannak!), ezt is kivesszük a levesből és lecsepegtetjük. Következhet a káposztaágy készítése: a káposztát kissé kimossuk (nem szabad savanyúnak maradnia), lecsorgatjuk. 2 ek. olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát és a meghámozott, cikkekre vágott almát. Babérlevéllel, szegfűszeggel, borókabogyóval, borssal fűszerezzük, kissé megsózzuk, aláöntjük a bort és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 1 óra, kuktában 25-30 perc!), végül rövid lére sütjük. Miközben a káposzta fő, a virsliket bevagdossuk, megkenjük olajjal, és grillsütőben mindkét oldalukon 3-3 percig elősütjük. Kiolajozunk egy tűzálló vagy agyagtálat, belesimítjuk a káposztát, a tetejére rendezzük a húst, a hurkát, a virslit, valamint a májgombócokat, és előmelegített, forró sütőben (200 °C) 15-20 percig sütjük, amíg a húsfélék szép pírt kapnak. Felforrósított tejföllel, némi friss-ropogós kenyér társaságában azonnal tálaljuk. Tipikusan téli étel, meglehetősen nehéz (a káposzta és a fűszeres húsok miatt), semmiképpen se adjuk vacsorára!Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!