Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Bajor káposztás-húsos tál

4x      3x   0.0x

Hozzávalók:

  • 4-6 személyre:
  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 alma
  • 3 ek. olaj
  • fél l rizling jellegű száraz fehér bor
  • 1 közepes sárgarépa
  • 3 babérlevél
  • 4 szegfűszeg
  • 4 borókabogyó
  • 1 mk. szemes bors
  • 2 vastag szelet sertésborda (összesen 400 g)
  • 2 pár fűszeres virsli (pl. hot-dog, pápai, debreceni páros)
  • 2 májas és 2 véres hurka (összesen 500-600 g)
  • 2 dl tejföl só
  • A májgombóchoz:
  • 200 g sertésmáj
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 egész tojás
  • 1 kk. ételízesítő
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 mk. szárított majoránna
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma
  • fél l húsleves kockából
  • kevés búzadara



  

Elkészítés:

Először a májgombócot készítjük el: a megmosott, lecsepegtetett májat megdaráljuk, hozzáadjuk a langyos vízben megáztatott, alaposan kinyomkodott zsemlét, a finomra vágott hagymát és petrezselymet, a tojást, a fűszereket, és jól összedolgozzuk. 10 percig pihentetjük, ha túlságosan folyósnak, lágynak találnánk, egy kevés búzadarát adunk hozzá. A kockából levest forralunk, evőkanállal beleszaggatjuk a gombócokat - 5 percig főzzük, aztán kiszedjük és lecsorgatjuk. A húslevesben - csak éppen gyöngyöző forralással - kb. 15 percig előfőzzük a sertésbordát. Levesszük a lábast a tűzről, beletesszük a levesbe a hurkát, és fedő alatt 10 percig benne hagyjuk (de ne tovább, mert kipukkannak!), ezt is kivesszük a levesből és lecsepegtetjük. Következhet a káposztaágy készítése: a káposztát kissé kimossuk (nem szabad savanyúnak maradnia), lecsorgatjuk. 2 ek. olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát és a meghámozott, cikkekre vágott almát. Babérlevéllel, szegfűszeggel, borókabogyóval, borssal fűszerezzük, kissé megsózzuk, aláöntjük a bort és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 1 óra, kuktában 25-30 perc!), végül rövid lére sütjük. Miközben a káposzta fő, a virsliket bevagdossuk, megkenjük olajjal, és grillsütőben mindkét oldalukon 3-3 percig elősütjük. Kiolajozunk egy tűzálló vagy agyagtálat, belesimítjuk a káposztát, a tetejére rendezzük a húst, a hurkát, a virslit, valamint a májgombócokat, és előmelegített, forró sütőben (200 °C) 15-20 percig sütjük, amíg a húsfélék szép pírt kapnak. Felforrósított tejföllel, némi friss-ropogós kenyér társaságában azonnal tálaljuk. Tipikusan téli étel, meglehetősen nehéz (a káposzta és a fűszeres húsok miatt), semmiképpen se adjuk vacsorára!

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!