Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Erdélyi rakott káposzta
2x
2x
0.0x
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 400 g darált sertéshús (comb, lapocka)
- 150 g paprikás kolbász (enyhén csípős)
- 50 g füstölt szalonna
- 1 nagy fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk. pirospaprika
- 1 mk. szárított majoránna
- 100 g előfőzött rizs
- 3 dl tejföl
- só
- bors
- 1 ek. olaj
Elkészítés:
A káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük. A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, fedő alatt üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát - a lábast erre a pár pillanatra lehúzzuk a tűzről -, a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, végül a majoránnát, és összekeverjük. 3-4 percig erős tűzön, kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt, saját levében, 25-30 percig pároljuk. Kiolajozunk egy nem túl mély tűzálló tálat; az aljára simítjuk a káposzta egyharmadát, tetejére 1 sor rizs, reá pedig 1 sor darált hús kerül (a rizsnek is, a húsnak is a fele!). Most ismét káposzta következik, aztán a tejföl fele, majd a maradék rizs és a maradék darált hús, végül a maradék káposzta, s annak tetején, szépen elsimítva a maradék tejföl. A tálat betakarjuk alufóliával, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 °C) 20-25 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát, és most már erősebb tűzön (200-210 °C) szép pirosra sütjük (kb. 30 perc). Azonnal tálaljuk, csak forrón jó. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk mellé. Fontos: nem szabad tocsogósnak lennie, csak enyhén levesesnek! Változat: a káposztát nem a darált húsos-rizses rétegezéssel rakjuk le, hanem vásárolunk 600 g májas hurkát (vagy fele májast, fele vérest), lehúzzuk a bőrét, és ezt simítjuk a káposztára. A tejföl marad! Rizs azért nem szükséges, mert a hurkában eredendően van gersli vagy rizs.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!