Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Cremonai paradicsomos burgonyatorta

2x      2x   0.0x

Hozzávalók:

  • A köpönyeghez:
  • 250 g liszt
  • 150 g vaj vagy Rama
    margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. madeira bor vagy sherry
  • őrölt szerecsendió
  • A töltelékhez:
  • 750 g burgonya
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 nagy, húsos, kemény paradicsom
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ágacska rozmaring (vagy 1 mk. szárított)
  • 150 g parmezán (jellegű) sajt
  • bors



  

Elkészítés:

A lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a bort, a sót, egy csipet szerecsendiót, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, betakarjuk, és 1 órára hidegre tesszük. Közben meghámozzuk a burgonyát, megmossuk, felkarikázzuk; ugyanezt műveljük a hagymával is, s mindkettőt együtt, annyi sós vízben, hogy ellepje, 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A megmosott paradicsomot felszeleteljük. A tejszínt a zúzott fokhagymával, a tojással, sóval, borssal elkeverjük. A tésztából lisztezett deszkán akkora korongot nyújtunk, hogy szépen kibélelhessünk vele egy recés oldalfalú, úgymond gyümölcstorta formát (ne felejtsük el kivajazni, liszttel megszórni a forma belsejét!). A tészta alját villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit magasabb hőmérsékleten (200 °C) megsütjük (kb. 20 perc). Ha langyosra hűlt - azaz kezelhetővé vált -, sütőlapra csúsztatjuk a köpönyeget, megszórjuk az alját a sajt harmad részével, rásimítunk egy sor hagymás burgonyát, majd ismét sajt, hagymás burgonya következik, végül a paradicsomszeletek, a maradék petrezselyem, a maradék sajt és a rozmaring. Az egészet nyakon öntjük a tejszínes mártással, és előmelegített sütőben, a közepesnél kissé erősebb tűzön (200 °C) pirosra-rezgősre sütjük (kb. 25-30 perc). Azonnal tálaljuk. Megjegyzés: - ha biztosak akarunk lenni abban, hogy aköpönyeg nem hólyagosodik fel, félidőben terítsünk a tészta tetejére egy méretre vágott alufólia korongot, és szórjuk meg vagy két maréknyi szárazbabbal - ezt a babot, immár biztonsági sütőbab minőségében félretehetjük, és időtlen időkig ilyes célra használhatjuk. Magyarázat: a bab súlya nem engedi rakoncátlankodni a sülő tésztát; -ha a tészta megrepedne, tehát kifolyna a tejszínes mártás, hagyjuk inkább a sütőformában, mert a burgonya kiszárad, és élvezhetetlen lesz!

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!