Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Cremonai paradicsomos burgonyatorta
2x
2x
0.0x
Hozzávalók:
- A köpönyeghez:
- 250 g liszt
- 150 g vaj vagy Rama margarin
- 2 tojássárgája
- 2 ek. madeira bor vagy sherry
- őrölt szerecsendió
- só
- A töltelékhez:
- 750 g burgonya
- 2 nagy fej hagyma
- 4 nagy, húsos, kemény paradicsom
- 1 tojás
- 2 dl tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ágacska rozmaring (vagy 1 mk. szárított)
- 150 g parmezán (jellegű) sajt
- só
- bors
Elkészítés:
A lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a bort, a sót, egy csipet szerecsendiót, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, betakarjuk, és 1 órára hidegre tesszük. Közben meghámozzuk a burgonyát, megmossuk, felkarikázzuk; ugyanezt műveljük a hagymával is, s mindkettőt együtt, annyi sós vízben, hogy ellepje, 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A megmosott paradicsomot felszeleteljük. A tejszínt a zúzott fokhagymával, a tojással, sóval, borssal elkeverjük. A tésztából lisztezett deszkán akkora korongot nyújtunk, hogy szépen kibélelhessünk vele egy recés oldalfalú, úgymond gyümölcstorta formát (ne felejtsük el kivajazni, liszttel megszórni a forma belsejét!). A tészta alját villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit magasabb hőmérsékleten (200 °C) megsütjük (kb. 20 perc). Ha langyosra hűlt - azaz kezelhetővé vált -, sütőlapra csúsztatjuk a köpönyeget, megszórjuk az alját a sajt harmad részével, rásimítunk egy sor hagymás burgonyát, majd ismét sajt, hagymás burgonya következik, végül a paradicsomszeletek, a maradék petrezselyem, a maradék sajt és a rozmaring. Az egészet nyakon öntjük a tejszínes mártással, és előmelegített sütőben, a közepesnél kissé erősebb tűzön (200 °C) pirosra-rezgősre sütjük (kb. 25-30 perc). Azonnal tálaljuk. Megjegyzés: - ha biztosak akarunk lenni abban, hogy aköpönyeg nem hólyagosodik fel, félidőben terítsünk a tészta tetejére egy méretre vágott alufólia korongot, és szórjuk meg vagy két maréknyi szárazbabbal - ezt a babot, immár biztonsági sütőbab minőségében félretehetjük, és időtlen időkig ilyes célra használhatjuk. Magyarázat: a bab súlya nem engedi rakoncátlankodni a sülő tésztát; -ha a tészta megrepedne, tehát kifolyna a tejszínes mártás, hagyjuk inkább a sütőformában, mert a burgonya kiszárad, és élvezhetetlen lesz!Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!