Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Sonkás rizstorta tésztában

2x      1x   0.0x

Hozzávalók:

  • 300 g nagyszemű rizs
  • 1 l tej
  • bors
  • szerecsendió
  • 300 g főtt sonka vagy főtt, füstölt tarja
  • 100 g juhtúró
  • 50 g Rama
    margarin
  • 1 csokor petrezselyem
  • 400 g mélyhűtött leveles tészta
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • a kenéshez 1 tojássárgája
  • liszt



  

Elkészítés:

A rizst a forrásban lévő, sóval, borssal, 1 csipet őrölt szerecsendióval ízesített tejben, mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve puhára főzzük. Még melegen belekeverjük a vajat és a juhtúrót, ha langyosra hűlt, a vékony csíkokra vágott sonkát és a finomra vágott petrezselymet. A felengedett mélyhűtött tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, egy nagyobb és egy kisebb korongot vágunk ki belőle; a nagyobbikkal kibélelünk egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformát - a peremén maradjon 2-3 cm-es lelógó szegély -, megszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a kihűlt rizses masszát, a tetejére helyezzük a kisebb tésztakorongot, a nagyobbik szegélyét pedig visszahajtogatjuk rá, kissé megnyomkodjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával imitt-amott megszurkáljuk, és előmelegített, forró sütőben (200 °C) pirosra sütjük (25-30 perc). A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, lehúzzuk a formáról a karikát, és a tésztát lapos tálra csúsztatjuk. Tortaszerűen szeleteljük, friss idénysalátát kínálunk hozzá. Hidegen is jó!

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!