Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Vörösboros marha-bográcsgulyás

2x      2x   0.0x
Vörösboros marha-bográcsgulyás recept

Vörösboros marha-bográcsgulyás recept

Hozzávalók:

  • 6-8 személyre:
  • 2 kg marhahús (puha hátszín, lábszár, pacsni)
  • 100 g sertészsír vagy olaj
  • 300 g hagyma
  • 2 kk. pirospaprika
  • 200 g zöldpaprika
  • 200 g paradicsom
  • 1 kg burgonya
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kk. köménymag
  • 1 cseresznyepaprika
  • 2-3 dl száraz vörösbor



  

Elkészítés:

A hozzávalókon kívül - igazándiból - szükségeltetik még egy kb. 5 literes bogrács és valaki, aki szítja-ápolja-csendesíti a tüzet a bogrács alatt. Mindennek hiányában egy jókora vaslábas vagy fazék és a konyhai tűzhelyünk. A húst megmossuk, lecsepegtetjük, a faggyút eltávolítjuk - a finom inakat, cupákokat még véletlenül sem! - és kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát megmossuk, felaprózzuk; a zsiradékot kissé felmelegítjük, elkeverjük benne a pirospaprikát. A lábasba egy kevés zsiradékot öntünk, erre egy sor hús kerül, rá egy kevés hagyma, néhány szelet zöldpaprika, paradicsom, pici fokhagyma, köménymag, só, majd ismét paprikás zsiradék, hús, hagyma, stb. következik, a tetejére rámorzsoljuk a cseresznyepaprikát. Mérsékelt tűzön főzzük, rotyogtatjuk az ételt - ha nem bográcsban főzzük, fedjük le! -, de kevergetni nem szabad, csak rázogatni. Kellő türelemmel - kb. másfél óra - majdnem puhára főzzük a húst, akkor hozzáöntjük a bort, beletesszük a megtisztított, hasábra vagy nagyobb kockákra vágott burgonyát, és most már csak addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. A burgonya a végére csaknem felissza a hús levét. A főzőtálban vagy bográcsban tálaljuk, csípős paprikaszeletekkel díszítve.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!