Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Raclette (svájci specialitás)

1x      2x   0.0x

Hozzávalók:

  • 600 g olvadékony, zsíros sajt (ementáli, trappista, edami stb.)
  • 1 kg burgonya
  • 1 csapott mk. köménymag
  • bors
  • ecetes gyöngyhagyma
  • ecetes apró uborka



  

Elkészítés:

A felsorolt hozzávalókon kívül szükségeltetik még: egy raclette sütő (néhány nyeles kis tepsike-tálka, amely fölött egy grillbetét izzik), néhány jóbarát, akik inkább a társaság, semmint a gyors töltezkedés kedvéért ülnek egy asztal mellé, valamint egy kis fantázia, hogy különféle finomságokkal rafinálttá tegyük ezt a nagyon is puritán, afféle szegényemberes étket. Először lássuk a klasszikus változatot: A nagyon gondosan megmosott burgonyát bő, sós, köménymaggal bolondított vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, és több rétegbe hajtogatott konyharuhával bélelt kosárkába tesszük, betakarjuk, melégen tartjuk. A sajtot vékonyan felszeleteljük; a hagymát és az uborkát lecsepegtetjük, kis tálkákba tesszük. Bekapcsoljuk a raclette sütőt, mindenki 1-1 szelet sajtot tesz a kis tepsijébe, meghinti őrölt borssal, a grillbetét alá csúsztatja. Amíg a sajt sül (2-3 perc), kettévágja a forró burgonyát, megsózza, majd rákeni a folyósra-hólyagosra sült sajtot; uborka, hagyma jár mellé. És a móka kezdődik elölről, és folytatódik mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Száraz - rizling jellegű - fehérbor illik mellé. Így ma már a legritkábban fogyasztják, megtoldják még például a következőkkel: - 1 egész tojás, apróra vagdalt főtt sonka, reszelt sajt, só, bors, szerecsendió; - 1 szelet sajt, 1 szelet főtt sonka, 1-2 gerezd hámozott alma; - 1 szelet sajt, 1 szelet paradicsom, 1-2 karika zöldpaprika, 1 csipet pirospaprika; -1 szelet sajt, néhány gerezd hámozott körte, őröltbors; - 1 szelet kakaskára vágott császárszalonna, 1 tojás, reszelt sajt, 1-2 gerezd dió, só, bors; - 1 szelet sajt... tessék folytatni! Az a legcélszerűbb, ha a különféle alapanyagokat sok-sok tálkába, a tojásokat pohárkákba ütve, savanyúságok és saláták társaságában az asztalra tesszük, aztán ki-ki süssön-főzzön magának ízlése szerint. Megjegyzés: mivel a meleg sajt meglehetősen nehéz étel, a raclette-vacsorát inkább kora estére-késő délutánra szervezzük, nehogy gyomorrontás, álmatlan éjszaka kövesse a valóban pompás mulatságot!

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!