Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Besamelmártás

1x      1x   0.0x

Hozzávalók:

  • 5 dl besamelhez:
  • 50 g Rama
    margarin
  • 50 g liszt
  • 5 dl tej
  • bors



  

Elkészítés:

Ha közepes sűrűségű besamelt akarunk készíteni, egyetlen aranyszabályt kell megjegyezni: ahány dl mártást akarunk készíteni, annyi dl tejet, annyi dkg vajat és lisztet kell számítanunk. A felolvasztott vajon kissé megpirítjuk a lisztet, állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a felforrósított tejet, és habverővel csomómentesre kikeverjük. Gyenge tűzön 10-15 percig főzzük, míg a kívánt sűrűséget el nem éri, csak a végén sózzuk, borsozzuk. Fontos! Aszerint, hogy az átlagosnál sűrűbb vagy hígabb besamelt akarunk készíteni, értelemszerűen növeljük vagy csökkentjük a liszt, illetve a tej arányát. Változat: Tej helyett készíthetjük tej és tejszín keverékével, húslevessel, hallével, zöldségek főzőlevével is, attól függően, hogy milyen célra használjuk. Megjegyzés: A besamelt ebben a formájában nemigen használjuk, általában tovább dúsítjuk (tojással, sajttal, fűszerekkel), de akkor már más neve van.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!