Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Citromtorta

4x      2x   0.0x
Citromtorta recept

Citromtorta recept

Hozzávalók:

  • 16 szelethez:
  • A zseléhez:
  • 5 dkg zselatinpor
  • 5 dl víz
  • 8 citrom + fél citrom leve
  • 2 evőkanál cukor
  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 13 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 14 dkg finomliszt
  • A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 2 csomag (8 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • 1 citrom
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 35 dkg Rama
    margarin



  

Elkészítés:

Egy 23 centi átmérőjű rozsdamentes habüstöt (vagy más félgömb alakú formát) kikészítünk. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy kissé megduzzadjon. Ezalatt a citromokat meghámozzuk úgy, hogy a belső fehér héjuk se maradjon rajtuk - takarékos megoldás. ha előzőleg a héjukat lereszeljük, és cukorban eltesszük vagy lefagyasztjuk. Utána a citromot fél centi vastagon fölszeleteljük. A zselatint addig melegítjük, míg a vízben föloldódik. A citromlével meg a cukorral ízesítjük. Amíg kissé kihűl, összeszedjük minden rutinunkat és türelmünket, ezekre nagy szükség lesz. Azt a néhány percet kell megvárni, amikor a zselé már húz, de még nem dermedt meg. Ekkor ecsettel a habüst aljára kenünk belőle, citromkarikát teszünk rá, és így építkezünk körbe-körbe fölfelé, míg az egész formát kibéleljük. Előfordulhat. hogy a zselét meg kell melegíteni, és az sem baj, ha marad belőle néhány evőkanállal az utolsó simításokhoz. Hűtőszekrénybe téve dermesztjük. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egybeforgatjuk, közben a lisztet is beleszitáljuk. Sütőpapírral bélelt, 23 centi átmérőjű tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl. A krémhez a tejet a pudingporral, a citrom reszelt héjával és levével, a tojássárgájával meg a cukorral kikeverjük. Kis lángon, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük (vigyázni kell, mert könnyen odakap!), és a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a krémet. A vajas krém negyedét a citromokkal kibélelt habüst aljára simítjuk. A piskótát lapjában négy részre vágjuk, és az egyiket pont akkorára szúrjuk ki, hogy a formába férjen, majd a krémre kicsit rá is nyomkodjuk. Erre egynegyednyi krém kerül, majd piskóta, amit szintén körbe kell vágni. Erre krém, piskóta, majd újból krém és piskóta kerül. Hűtőszekrényben 3-4 órán át dermesztjük, majd a formát meleg vízzel telt lábasba állítjuk úgy, hogy a víz a pereméig érjen, majd kiemeljük belőle. Utána a forma tetejére egy kerek tányért borítunk, és az egészet megfordítjuk. Ha szerencsénk van, a citromtorta azonnal a tányérra csusszan, amennyiben mégsem, akkor néhány másodpercre újra a vízbe tesszük, de vigyázzunk, nehogy a zselé túlmelegedjen, mert leolvad róla. Ha a bevonat valahol megsérülne, kijavítjuk a megmaradt zselével. Hűtőben rövid ideig dermesztjük, végül forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel fölszeleteljük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!