Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Croissant
2x
1x
0.0x
Croissant recept
Hozzávalók:
- 16 darabhoz:
- A tésztához:
- 20 dkg Rama margarin
- 60 dkg finomliszt
- 1 kiskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 kisebb tojás
- 1,2 dl hideg tej
- 1,2 dl hideg víz
- 1 kiskanál citromlé
Elkészítés:
A vajat 8 deka liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk, és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük. A maradék lisztből 1 evőkanálnyit félreteszünk a nyújtáshoz, majd a többit a sóval és a sütőporral elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett deszkán lóhere alakúra kinyújtjuk. A vajas tömböt a közepére állítjuk, a tészta széleit ráhajtjuk, és az egészet konyharuhába burkolva, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett deszkán kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú, 20 centi széles lappá nyújtjuk. Gondolatban keresztben 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról hatod, a másik oldalról kéthatod részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk, és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, s az előbbi módon ismét összehajtjuk. Újabb 1 órán át pihentetjük. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú és 20 centi széles lappá nyújtjuk. Éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tésztáról leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy háromszöget. A kis lapokat kézzel (és nem nyújtófával!) hosszanti irányban kicsit meghúzzuk-megnyújtjuk. A csúccsal szembeni oldalukra a képen látható módon tölteléket halmozunk. A tésztát feltekerjük, vigyázva, nehogy összenyomjuk. A kifliket egymástól kissé távol sütőlapra rakjuk. Folpackkal letakarva, langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük. Előmelegített sütő középső részén, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 18 percig sütjük. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk porcukorral.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!