Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Ananászos csiga

2x      2x   0.0x
Ananászos csiga recept

Ananászos csiga recept

Hozzávalók:

  • 12 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 5 dkg Rama
    margarin
  • 35 dkg f inomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • A nyújtáshoz:
  • liszt A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 csomag (4 dkg) ananászos vagy vaníliás pudingpor (főzni való)
  • 4 evőkanál cukor
  • 10 dkg konzerv ananász
  • A tetejére:
  • 12 karika konzerv ananász (a friss még jobb)
  • 1 dl ananászlé
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár



  

Elkészítés:

A vajat 1 evőkanál liszttel s összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk, és hűtőszekrényben megdermesztjük. Az élesztőt a meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a maradék liszttel, a tojással, a porcukorral meg csipetnyi sóval tésztává dagasztjuk (kissé ragacsos marad). Liszttel alul-felül megszórjuk, majd langyos helyen, letakarva kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát, a képen látható módon, enyhén belisztezett deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, a vajas részt a közepére rakjuk, és a tészta négy szélét ráhajtjuk. Utána 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, gondolatban 3 részre osztjuk, majd az egyik - egyharmadnyi - oldalát középre hajtjuk. A tészta másik oldalát ráborítjuk, és letakarva, hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. Ez az úgynevezett szimpla hajtogatás. A tésztát 90 fokkal elfordítva deszkára fektetjük, kinyújtjuk, majd duplán hajtogatjuk. Vagyis gondolatban 4 részre osztjuk, mindkét oldalát középre hajtjuk, a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk, és a hűtőszekrényben ugyanúgy pihentetjük, mint az előbb. A krémhez a tejet, a pudingport meg a cukrot simára keverjük, az apróra vágott ananásszal ízesítjük, majd szüntelenül kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve a krémet azonnal egy másik edénybe töltjük. Ezzel elkerüljük, hogy a forró lábasban letapadjon, ráadásul így hamarabb kihűl. A tésztát belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag, 30 centi hosszú téglalappá nyújtjuk. Az időközben kihűlt krémmel megkenjük, azután - akár a piskótatekercset szokás - föltekerjük. 2,5-3 centi vastagon felszeleteljük. (Így kb. 12 csigát kapunk.) Mindegyik közepébe 1-1 lecsöpögtetett ananászkarikát nyomunk, majd az így előkészített csigákat sütőlemezre (esetleg alacsony peremű tepsibe) rakosgatjuk. 30 percnyi kelesztés után, előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (190-200 °C, légkeveréses sütőben 175-180 °C) 22-25 percig sütjük. Ezalatt az ananászlevet a cukorral és a sárgabaracklekvárral összekeverjük, fölforraljuk, majd azon forrón megkenjük vele a frissen kisült csigákat.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!