Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Dávid-torta

2x      2x   5.0x
Dávid-torta recept

Dávid-torta recept

Hozzávalók:

  • 10 nagy szelethez:
  • A piskótához:
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg finomliszt
  • 6 dkg darált mák
  • 6 dkg darált dió
  • A linzeralaphoz:
  • 6 dkg Rama
    margarin
  • 9 dkg finomliszt
  • 3 dkg porcukor
  • fél narancs cukorszirupban megfőzött héja
  • A krémhez:
  • 2 közepes narancs
  • 4,5 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1,5 csomag (6 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • 20 dkg Rama
    margarin
  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg darált dió
  • A töltelékhez:
  • 6 dl tejszín
  • 8 lap zselatin
  • 1 evőkanál gyümölcsíz
  • A díszítéshez:
  • 8 dkg csokoládéforgács



  

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Miközben a két masszát összeforgatjuk, a lisztet is beleszitáljuk. Ezután kétfelé osztjuk, az egyikbe a darált mák, a másikba a darált dió kerül. Zsírpapírral bélelt, nagy tepsi egyik felére a diós, másik felére a mákos piskótamasszát kenjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15-18 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a linzertésztát: a vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral meg az apróra vágott narancshéjjal tésztává gyúrjuk. Sütőlapon akkorára nyújtjuk, mint a tortához használt forma teteje. Közepes lánggal kb. 12 percig sütjük. A narancsokat meghámozzuk, a gerezdekről még a vékony hártyát is lefejtjük, és a gyümölcshúst apróra vágjuk. A tejet a cukorral fölforraljuk. Amikor langyosra hűlt, egy decinyit kiveszünk belőle, és a pudingporral simára keverjük. Először egy kevés forró tejjel eldolgozzuk, majd a maradék tejhez öntjük, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. A tűzről lehúzva három részre osztjuk. Az elsőbe még forrón 7 deka vajat és a darált mákot, a másodikba a darált diót és ugyancsak 7 deka vajat keverünk. A harmadikba a narancshús kerül. Ebből bő 2 evőkanálnyit kiveszünk, a maradék (6 deka) vajjal összekeverjük, és félretesszük a torta díszítésére. A diós meg a mákos piskótát hosszában 4-4 csíkra vágjuk. A diós lapot a diótöltelékkel, a mákosat a máktöltelékkel kenjük meg, majd kettesével egymásra fektetjük. Hűtőszekrényben fél órán át dermesztjük, hogy szeletelni tudjuk. Közben egy gömbölyű aljú tálat vagy kis habüstöt papírral kibélelünk. A töltött piskótából először kb. 3 milliméter vastag szeleteket vágunk, és egy csíkban, a képen látható módon, a tál alját meg az oldalát is kibéleljük vele. Ehhez majdnem 1-1 teljes rúd piskóta kell, de csak annyit szeleteljünk föl, amennyit el is használunk, mert a többi kb. 2x2 centis kockákra vágva a torta töltéséhez kell. Amíg a töltelék készül, mindent a hűtőszekrénybe rakunk. A tejszínből kemény habot verünk, és a vaj nélküli narancsos krémet belekeverjük. A zselatinlapokat egy lábasban hideg vízbe áztatjuk. Fontos, hogy a lapokat egyesével rakjuk a vízbe, mert így oldódnak a legjobban. Amikor a zselatin meglágyult, a vizet leöntjük róla, és kissé kinyomkodjuk. Utána kis lángon, kevergetve feloldjuk. Először egy kevés tejszínhabbal simára dolgozzuk, majd a többi tejszínhabba forgatjuk. A kibélelt tálat a narancsos tejszínhabbal és a töltött piskótakockákkal rétegezve megtöltjük. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a zselatinos hab megkössön. Az omlós tésztát megkenjük a gyümölcsízzel, és a tortára borítjuk, sőt kissé rá is nyomkodjuk. Hűtőszekrényben legalább 3 órát dermesztjük, azután tálra borítjuk. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és a félretett vajas narancskrémmel megkenjük, a csokoládéforgáccsal egyenletesen megszórjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Hozzászólások:

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!