Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Dióalagút

2x      2x   0.0x
Dióalagút recept

Dióalagút recept

Hozzávalók:

  • Kb. 20 szelethez:
  • A tésztához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg finomliszt
  • 6 dkg darált dió
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg dióbél
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliás pudingpor
  • 14 dkg cukor
  • 0,3 dl rum
  • 4 dl tejszín
  • 2 dkg zselatinpor
  • A tetejére:
  • tejszínhab



  

Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet meg a darált diót összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben apránként a lisztes diót is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, levágunk belőle egy akkora csíkot, amekkorát egy őzgerincforma tetejére fektetünk majd, a maradékot pedig akkorára szabjuk, hogy a formát pontosan kibélelhessük vele. Az őzgerincformába alufóliát simítunk, a tésztát belefektetjük. A töltelékhez a diót megpirítjuk, mert így jobban érvényesül az íze, utána ledaráljuk. A tejet a tojásokkal, a pudingporral meg a cukorral simára keverjük, sűrű krémmé főzzük, a tűzről lehúzzuk, és hozzáadjuk a diót. A rummal ízesítjük, hűlni hagyjuk. A tejszínt habbá verjük. A zselatint 1 deci hideg vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, amíg föloldódik. A tejszínhabot a diókrémbe forgatjuk, a zselatint belecsorgatjuk. 2-3 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit a tésztával bélelt formába simítjuk, a félretett diós piskótát a tetejére fektetjük, és hűtőszekrényben kb. fél órán át dermesztjük. Tálalás előtt a dióalagutat deszkára borítjuk, a félretett krémmel körbekenjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük; de rakhatunk rá félig csokoládéba mártott diógerezdeket is.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!