Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Diós csodapogácsa

1x      1x   0.0x
Diós csodapogácsa recept

Diós csodapogácsa recept

Hozzávalók:

  • 10 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 45 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • késhegynyi só
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • kb. 2,5 dl tej
  • 20 dkg Rama
    margarin
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg dió
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg Rama
    margarin
  • 1 dl tej
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és ánizs



  

Elkészítés:

A tésztához 40 deka lisztet tálba szitálunk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Megsózzuk, beleszórjuk a cukrot, és a tojásokkal meg a langyos tejjel könnyű kelt tésztává dagasztjuk. Lóhere alakúra nyújtjuk, és a maradék liszttel összedolgozott vajat a közepére tesszük. A tészta széleit ráhajtjuk, hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. Utána téglalap alakúra nyújtjuk, és duplán behajtjuk. Vagyis gondolatban négy részre osztjuk, a bal és a jobb oldalát a tészta közepéig behajtjuk, majd a tészták találkozásánál még egyszer egymásra borítjuk. Hűtőben 30 percig pihentetjük, azután még egyszer duplán egymásra hajtjuk. Közben a töltelékhez a diót durvára vágjuk. A cukrot 1 evőkanál vízzel aranysárgára karamellizáljuk. Először a vajat, majd a tejet meg a diót adjuk hozzá, végül a fahéjat és az ánizst. A tésztát kinyújtjuk, a már kihűlt diókrémmel megkenjük, azután föltekerjük, hosszában kettévágjuk, és sima oldalával lefelé deszkára fektetjük. Pogácsaszaggatóval 10-10 részre szaggatjuk, és az így kapott kerek darabokat domború oldalukkal kifelé egymáshoz illesztjük. Így nyerik el különleges formájukat. Alufóliával bélelt muffin-formába vagy egyszemélyes kicsi pudingformába töltjük, és meleg helyen 45 percig kelesztjük. Végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 35-40 percig sütjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!