Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Egrestorta zselével
3x
3x
0.0x
Egrestorta zselével recept
Hozzávalók:
- 12 szelethez:
- A krémhez:
- 40 dkg egres
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 darabka fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- 1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
- 4 evőkanál cukor 15 dkg Rama margarin
- A tésztához:
- 1 maréknyi tisztított pisztácia
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg Rama margarin
- 30 dkg finomliszt
- 1 tojássárgája
- A nyújtáshoz:
- egy kevés liszt
- A töltéshez és a tálaláshoz:
- 6 evőkanál ribiszkedzsem
- A tetejére:
- 60 dkg egres
- A zseléhez:
- 3 evőkanálcukor
- 2 evőkanál zselatinpor
- fél citrom leve
- Az oldalára:
- 2 maréknyi tisztított pisztácia
Elkészítés:
Az egrest megtisztítjuk, lábasba szórjuk, és 1 deci vizet ráöntünk. A cukorral meg a mézzel édesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük, majd fölforraljuk. A tűzről lehúzzuk, és letakarva megvárjuk, amíg kihűl. Utána a gyümölcsöt leszűrjük, de levét megőrizzük. 3 decinek kell lennie; ha kevesebb, vízzel pótoljuk ki. Ezt a főzőlevet a vaníliás pudingporral meg a cukorral simára dolgozzuk, és kevergetve fölforraljuk; ezalatt be is sűrűsödik. A tűzről levéve a puha egrest hozzáadjuk, hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, azután az egreskrémmel összedolgozzuk. A tésztához a pisztáciát durvára vágjuk. Utána a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Utána elfelezzük, és lisztezett deszkán egyenként 18 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőlemezre téve a tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180-190 °C; légkeveréses sütőben 165-170 °C) kb. 20 percig sütjük. Amikor a tészta kihűlt, 3 evőkanál ribiszkedzsemmel összeragasztjuk, majd egy 18 centi átmérőjű tortakarikába fektetjük. A maradék dzsemet rákenjük. A vajas egreskrémmel egyenletesen befedjük, azután letakarva, fél órára hűtőszekrénybe állítjuk, hogy megkössön. Közben a tetejére szánt egrest megtisztítjuk, és a szemeket félbevágjuk. A gyümölcsöt a torta tetejére rakosgatjuk úgy, hogy a szemek kissé takarják egymást, majd újabb fél órára behűtjük, hogy a zselé majd jobban megkössön rajta. Utóbbihoz 3 deci vizet a cukorral meg a zselatinporral kevergetve fölforralunk, és a citrom levével ízesítjük. Kissé hűlni hagyjuk, azután a tortára öntjük, és amíg megkocsonyásodik, behűtjük. Végül a tortát forró vízbe mártott késsel körbevágjuk a tortakarika mentén, így az könnyen leemelhető róla. A pisztáciát durvára vágjuk, és a torta oldalát ezzel beszórjuk. Tálaláskor szintén forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és gyümölcsízzel tálaljuk.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!