Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Egrestorta zselével

3x      3x   0.0x
Egrestorta zselével recept

Egrestorta zselével recept

Hozzávalók:

  • 12 szelethez:
  • A krémhez:
  • 40 dkg egres
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 darabka fahéj
  • 2-3 szegfűszeg
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • 4 evőkanál cukor 15 dkg Rama
    margarin
  • A tésztához:
  • 1 maréknyi tisztított pisztácia
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg Rama
    margarin
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • A nyújtáshoz:
  • egy kevés liszt
  • A töltéshez és a tálaláshoz:
  • 6 evőkanál ribiszkedzsem
  • A tetejére:
  • 60 dkg egres
  • A zseléhez:
  • 3 evőkanálcukor
  • 2 evőkanál zselatinpor
  • fél citrom leve
  • Az oldalára:
  • 2 maréknyi tisztított pisztácia



  

Elkészítés:

Az egrest megtisztítjuk, lábasba szórjuk, és 1 deci vizet ráöntünk. A cukorral meg a mézzel édesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük, majd fölforraljuk. A tűzről lehúzzuk, és letakarva megvárjuk, amíg kihűl. Utána a gyümölcsöt leszűrjük, de levét megőrizzük. 3 decinek kell lennie; ha kevesebb, vízzel pótoljuk ki. Ezt a főzőlevet a vaníliás pudingporral meg a cukorral simára dolgozzuk, és kevergetve fölforraljuk; ezalatt be is sűrűsödik. A tűzről levéve a puha egrest hozzáadjuk, hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, azután az egreskrémmel összedolgozzuk. A tésztához a pisztáciát durvára vágjuk. Utána a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Utána elfelezzük, és lisztezett deszkán egyenként 18 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőlemezre téve a tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180-190 °C; légkeveréses sütőben 165-170 °C) kb. 20 percig sütjük. Amikor a tészta kihűlt, 3 evőkanál ribiszkedzsemmel összeragasztjuk, majd egy 18 centi átmérőjű tortakarikába fektetjük. A maradék dzsemet rákenjük. A vajas egreskrémmel egyenletesen befedjük, azután letakarva, fél órára hűtőszekrénybe állítjuk, hogy megkössön. Közben a tetejére szánt egrest megtisztítjuk, és a szemeket félbevágjuk. A gyümölcsöt a torta tetejére rakosgatjuk úgy, hogy a szemek kissé takarják egymást, majd újabb fél órára behűtjük, hogy a zselé majd jobban megkössön rajta. Utóbbihoz 3 deci vizet a cukorral meg a zselatinporral kevergetve fölforralunk, és a citrom levével ízesítjük. Kissé hűlni hagyjuk, azután a tortára öntjük, és amíg megkocsonyásodik, behűtjük. Végül a tortát forró vízbe mártott késsel körbevágjuk a tortakarika mentén, így az könnyen leemelhető róla. A pisztáciát durvára vágjuk, és a torta oldalát ezzel beszórjuk. Tálaláskor szintén forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és gyümölcsízzel tálaljuk.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!