Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Eperkrémes fánk

2x      2x   0.0x
Eperkrémes fánk recept

Eperkrémes fánk recept

Hozzávalók:

  • 20 darabhoz:
  • A tésztához: 3 dl víz
  • késhegynyi só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 tojás
  • A tepsi kikenéséhez:
  • Rama
    margarin
  • A tészta lekenéséhez:
  • 1 tojás
  • A krémhez:
  • 5 tojásfehérje
  • 30 dkg eper
  • 3 dl tej
  • 5 dkg eperízű krémpor (főzni való)
  • 5 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • A tetejére:
  • 4 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • A díszítéshez:
  • 20 szem eper



  

Elkészítés:

A vizet lábasba öntjük, és a sóval meg a cukorral ízesítve fölforraljuk. Utána a zsírt hozzáadjuk, és tovább forraljuk, hogy teljesen föloldódjon. Ekkor a lisztet beleszórjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sima lesz és az edény falától elválik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Egy alacsony peremű tepsit enyhén kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. A tojásos masszát egy sima csöves habzsákba töltjük, és a tepsire pingponglabda nagyságú gömböket vagy ujjnyi magas macskanyelv formákat nyomunk belőle. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és egy villával kicifrázzuk, azaz a villát a tészta tetején végighúzzuk. A sütőt forróra előmelegítjük, a tepsit betoljuk, és a fánkokat nagy lánggal (230 °C; légkeveréses sütőben 210 °C) 5 percig, majd a lángot kissé mérsékelve (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) további 15-18 percig sütjük. (Közben az ajtaját nem szabad kinyitni.) Utána a sütőt elzárjuk, és az ajtaját résnyire kinyitva a fánkokat még kb. 10 percig szárítjuk. Végül megvárjuk, amíg kihűlnek, majd egy recés késsel mindegyiknek a felső egyharmadát levágjuk, ezek lesznek a kalapok. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük és kicsumázzuk. Turmixoljuk, egy lábasba szűrjük, majd a tejjel, a krémporral, a liszttel meg a cukorral kikeverjük. Kis lángra, még jobb, ha vízgőzre állítjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg krémszerűen besűrűsödik. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojáshabot azonnal beleforgatjuk. Ezt a forró krémet a habzsákba töltjük, majd a fánkok üregébe nyomjuk. A megtöltött fánkokat, miután kihűltek, hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a krém megdermedjen. Közben a tejszínt az 5 deka cukorral kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és az eperkrémet szép egyenletesen ezzel díszítjük. A tésztakalapokra porcukrot szitálunk, majd a tejszínhabra illesztjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!