Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Gesztenyetorta

2x      2x   0.0x
Gesztenyetorta recept

Gesztenyetorta recept

Hozzávalók:

  • 16 szelethez:
  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 csapott evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • A csokoládékrémhez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg Rama
    margarin
  • A gesztenyés töltelékhez:
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1-1 evőkanál rum és zselatinpor
  • 4 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 kiskanál zselatinpor
  • 6-8 dkg reszelt étcsokoládé
  • kész gesztenyeszívek



  

Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát lazán egymásba forgatjuk, miközben a lisztet is beleszitáljuk. Utána az egyharmadát félretesszük, a többibe belekeverjük a kakaót. Egy 23 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, és körberajzoljuk. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. A kakaós tésztát elfelezve egyenletesen szétkenjük a megrajzolt kör méretére. A félretett (fehér) tésztát egy szintén sütőpapírral bélelt, nagy tepsi keskenyebb oldalára kb. egyharmad szélességben kenjük rá. Mindkettőt előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15-20 percig sütjük. A kerek piskótalapokat hűlni hagyjuk, ellenben a másikat hosszában elfelezzük, így két vékony tésztacsíkot kapunk, amit egyenként, még melegen feltekerünk, mint a piskótatekercset szokás, körben a kerek tortakarikába fektetve kissé meghajlítjuk; akkor jó, ha éppen összeérnek. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a csokoládét megpuhítjuk - nem kell nagyon megolvasztani - és a vajjal kikeverjük. A mini piskótatekercseket kihengergetve ezzel megtöltjük, föltekerjük, hűtőszekrényben megdermesztjük. A gesztenyés töltelékhez a pürét a porcukorral meg a rummal simára keverjük. A zselatint 1 deci hideg vízben néhány percig duzzasztjuk, majd addig melegítjük, amíg föloldódik. A tejszínt kemény habbá verjük, a gesztenyét óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk, majd a feloldott - de nem meleg! - zselatint is belecsurgatjuk. A tortakarikát a kerek piskótalapokra tesszük, a tésztát ennek mentén körbevágjuk, hiszen sütés közben kissé megfolyhatott. A tortakarikát magasabban a pereménél, körben alufóliával kibéleljük, és az egyik tésztakorongot sült oldalával felfelé beletesszük. A tejszínes gesztenyekrém felét rákenjük, a mini piskótatekercseket ráfektetjük úgy, hogy körben összeérjenek - ehhez a tortakarika szélétől jó kétujjnyival beljebb kell tenni -, majd a maradék gesztenyés krémmel beborítjuk. A másik kakaós tortalapot sült oldalával lefelé ráhelyezzük, és hűtőszekrényben 3-4 órát állni hagyjuk. A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük, és a 0,5 deci vízben a már ismert módon föloldott zselatint is belecsurgatjuk. Úgy a felét habkártyával a torta oldalára meg tetejére kenjük, a többit csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá. A torta oldalára fölolvasztott, zsírpapírra vékonyan kiöntött és megszilárdult, majd darabokra tördelt csokoládét tapasztunk, a tetejét apró gesztenyeszívekkel díszítjük. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!