Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Húsvéti töltött kalács
1x
1x
0.0x
Húsvéti töltött kalács recept
Hozzávalók:
- Kb. 8 szelethez:
- a tésztához:
- 1-1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 40 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojás
- 6 dkg Rama margarin
- 4 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- a narancstöltelékhez:
- 1 nagy narancs
- kb. 10 dkg cukor
- a máktöltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 1-1 evőkanál mazsola és porcukor
- fél citrom héja
- 1 dl tej
- a diótöltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 1-1 evőkanál mazsola és porcukor
- fél citrom héja
- 1 dl tej
- a nyújtáshoz
- : liszt
- a forma kikenéséhez:
- vaj
- a lekenéshez:
- 1 tojás a sütéshez:
- 3-4 tojás
- egy kevés olaj
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és fölfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, és a tojással, az élesztővel, a megpuhított Rama margarinnal, a cukorral meg a citromhéjjal ízesítve kissé kemény tésztává dagasztjuk. Utána letakarjuk, és langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A narancsot jól megmossuk, majd vékonyan - a belső fehér héját érintetlenül hagyva - meghámozzuk, és a héját egy olyan kicsi lábasba tesszük, amibe éppen csak belefér. A cukrot rászórjuk, egy kevés vizet ráöntünk, és lefödve puhára főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, lecsöpögtetjük, majd megdaráljuk vagy egészen finomra vágjuk. A mákot a mazsolával meg a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd meglisztezett deszkán, egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként föltekerjük, finoman megsodorjuk, és hármas copffonással kalácsot formálunk belőlük. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a kalácsot beletekergetjük, majd a tetejét fölvert tojással megkenjük. Langyos helyen 30 percig kelesztjük. Sütés előtt tojással még egyszer megkenjük. A formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk. 3 vagy 4 tojást alufóliába csomagolunk, kívülről olajjal megkenjük, és a kalács tetejébe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 percig sütjük. Ezután a formát a még forró tésztáról leemeljük, így nem ázik el. Amikor a kalács kihűlt, a fóliás tojások helyére hímes tojásokat ültetünk.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!