Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Húsvéti töltött kalács

1x      1x   0.0x
Húsvéti töltött kalács recept

Húsvéti töltött kalács recept

Hozzávalók:

  • Kb. 8 szelethez:
  • a tésztához:
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tojás
  • 6 dkg Rama
    margarin
  • 4 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • a narancstöltelékhez:
  • 1 nagy narancs
  • kb. 10 dkg cukor
  • a máktöltelékhez:
  • 10 dkg darált mák
  • 1-1 evőkanál mazsola és porcukor
  • fél citrom héja
  • 1 dl tej
  • a diótöltelékhez:
  • 10 dkg darált dió
  • 1-1 evőkanál mazsola és porcukor
  • fél citrom héja
  • 1 dl tej
  • a nyújtáshoz
  • : liszt
  • a forma kikenéséhez:
  • vaj
  • a lekenéshez:
  • 1 tojás a sütéshez:
  • 3-4 tojás
  • egy kevés olaj



  

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és fölfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, és a tojással, az élesztővel, a megpuhított Rama
margarinnal, a cukorral meg a citromhéjjal ízesítve kissé kemény tésztává dagasztjuk. Utána letakarjuk, és langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A narancsot jól megmossuk, majd vékonyan - a belső fehér héját érintetlenül hagyva - meghámozzuk, és a héját egy olyan kicsi lábasba tesszük, amibe éppen csak belefér. A cukrot rászórjuk, egy kevés vizet ráöntünk, és lefödve puhára főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, lecsöpögtetjük, majd megdaráljuk vagy egészen finomra vágjuk. A mákot a mazsolával meg a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd meglisztezett deszkán, egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként föltekerjük, finoman megsodorjuk, és hármas copffonással kalácsot formálunk belőlük. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a kalácsot beletekergetjük, majd a tetejét fölvert tojással megkenjük. Langyos helyen 30 percig kelesztjük. Sütés előtt tojással még egyszer megkenjük. A formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk. 3 vagy 4 tojást alufóliába csomagolunk, kívülről olajjal megkenjük, és a kalács tetejébe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 percig sütjük. Ezután a formát a még forró tésztáról leemeljük, így nem ázik el. Amikor a kalács kihűlt, a fóliás tojások helyére hímes tojásokat ültetünk.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!