Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Karamelles körte köntösben
2x
1x
0.0x
Karamelles körte köntösben recept
Hozzávalók:
- 12 darabhoz:
- 12 nem túl érett, közepes nagyságú körte
- a karamellkrémhez:
- 12 dkg cukor
- 4,5 dl tej
- 1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
- maréknyi mazsola
- a brióstésztához:
- 2 dkg élesztő
- 30-35 dkg liszt
- 2 dl vörösbor
- késhegynyi só
- 1 tojássárgája
- 8 dkg Rama margarin
- 3 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- a formák kikenéséhez:
- Rama margarin
- a sütéshez:
- 2-3 evőkanál tej
- 1-2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A körtéket jól megmossuk, szárazra töröljük és félretesszük. A cukrot egy evőkanál vízzel aranysárgára pirítjuk. Fél deci vizet ráöntünk, és kis lángon, 4-5 perc alatt sűrű sziruppá főzzük. 3,5 deci tejet felforralunk. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd a forró tejbe öntjük, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. A tűzről lehúzva a megmosott mazsolát meg a karamellszirupot is belekeverjük. Az élesztővel, három púpozott evőkanál liszttel és a langyos vörösbor felével kovászt készítünk. Fél órát kelesztjük, majd a maradék liszttel, késhegynyi sóval, a tojássárgájával, az olvasztott vajjal, a porcukorral, a citrom reszelt héjával meg a maradék vörösborral félkemény tésztává gyúrjuk. Letakarva 20 percig pihentetjük, majd három-négy mozdulattal átgyúrjuk, hogy a széndioxidot a tésztából kinyomkodjuk, és friss oxigént juttassunk bele, ami nélkülözhetetlen az élesztő további működéséhez. Ezután 20 percig kelesztjük. Amíg a tészta pihen, a körtéket előkészítjük. A gyümölcs tetejét, úgy a kétharmadánál, szárastól levágjuk. Belsejét egy karalábévájóval kifúrjuk, majd meghámozzuk, és a kihűlt krémmel megtöltjük. Ha a körte túl nagy, s nem fér bele a briósformába, akkor a széleit körben egy kicsit lefaragjuk. A levágott körtekalapokat alufóliába csomagoljuk, és félretesszük. A közben megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 3 mm vastagságú, tenyérnyi lappá nyújtjuk. Egy-egy ilyen tésztalapot a töltött körtére borítunk, s alul összecsípjük. Így kerül a vajjal kikent briósforma aljára. Akinek nincs ilyen formája, sütőpapírral bélelt tepsire is rakhatja. Újabb 25-40 percnyi kelesztés után tejjel megkenjük, és a tetejére lisztet szitálunk. Előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 25-30 percig sütjük. A sütőből kivesszük, helyére kerül a fóliás körte, amit változatlan lánggal 10-15 percig sütünk. Tálaláskor a fóliából kibontva kalapként a töltött körtékre illesztjük.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!