Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Karamelles körte köntösben

2x      1x   0.0x
Karamelles körte köntösben recept

Karamelles körte köntösben recept

Hozzávalók:

  • 12 darabhoz:
  • 12 nem túl érett, közepes nagyságú körte
  • a karamellkrémhez:
  • 12 dkg cukor
  • 4,5 dl tej
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • maréknyi mazsola
  • a brióstésztához:
  • 2 dkg élesztő
  • 30-35 dkg liszt
  • 2 dl vörösbor
  • késhegynyi só
  • 1 tojássárgája
  • 8 dkg Rama
    margarin
  • 3 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • a formák kikenéséhez:
  • Rama
    margarin
  • a sütéshez:
  • 2-3 evőkanál tej
  • 1-2 evőkanál liszt



  

Elkészítés:

A körtéket jól megmossuk, szárazra töröljük és félretesszük. A cukrot egy evőkanál vízzel aranysárgára pirítjuk. Fél deci vizet ráöntünk, és kis lángon, 4-5 perc alatt sűrű sziruppá főzzük. 3,5 deci tejet felforralunk. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd a forró tejbe öntjük, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. A tűzről lehúzva a megmosott mazsolát meg a karamellszirupot is belekeverjük. Az élesztővel, három púpozott evőkanál liszttel és a langyos vörösbor felével kovászt készítünk. Fél órát kelesztjük, majd a maradék liszttel, késhegynyi sóval, a tojássárgájával, az olvasztott vajjal, a porcukorral, a citrom reszelt héjával meg a maradék vörösborral félkemény tésztává gyúrjuk. Letakarva 20 percig pihentetjük, majd három-négy mozdulattal átgyúrjuk, hogy a széndioxidot a tésztából kinyomkodjuk, és friss oxigént juttassunk bele, ami nélkülözhetetlen az élesztő további működéséhez. Ezután 20 percig kelesztjük. Amíg a tészta pihen, a körtéket előkészítjük. A gyümölcs tetejét, úgy a kétharmadánál, szárastól levágjuk. Belsejét egy karalábévájóval kifúrjuk, majd meghámozzuk, és a kihűlt krémmel megtöltjük. Ha a körte túl nagy, s nem fér bele a briósformába, akkor a széleit körben egy kicsit lefaragjuk. A levágott körtekalapokat alufóliába csomagoljuk, és félretesszük. A közben megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 3 mm vastagságú, tenyérnyi lappá nyújtjuk. Egy-egy ilyen tésztalapot a töltött körtére borítunk, s alul összecsípjük. Így kerül a vajjal kikent briósforma aljára. Akinek nincs ilyen formája, sütőpapírral bélelt tepsire is rakhatja. Újabb 25-40 percnyi kelesztés után tejjel megkenjük, és a tetejére lisztet szitálunk. Előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 25-30 percig sütjük. A sütőből kivesszük, helyére kerül a fóliás körte, amit változatlan lánggal 10-15 percig sütünk. Tálaláskor a fóliából kibontva kalapként a töltött körtékre illesztjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!