Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Karamellpuding

1x      1x   0.0x
Karamellpuding recept

Karamellpuding recept

Hozzávalók:

  • 6 személyre:
  • a pudinghoz:
  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • fél rúd vanília
  • 4 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a karamellhez:
  • 8 evőkanálcukor
  • 2 evőkanál víz



  

Elkészítés:

A tejet a cukorral lábasba töltjük. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanília ízét a tej átvegye. Közben a tojásokat fölverjük, a vaníliás cukrot meg a már nem túl forró tejet - miután a vaníliarudat kiemeltük belőle - kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz). A cukrot a vízzel nagy lángon, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tűzről azonnal lehúzzuk. Vigyázzunk, ne pirítsuk túl! 6 kisebb, teflon vagy tűzálló pudingformát forró vízzel kiöblítünk, majd a karamellt belecsorgatjuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a vaníliás krémmel, amit utána öntünk rá. Az így előkészített formákat vízzel telt tepsibe állítjuk - akkor jó, ha a formák oldalának feléig ér a víz -, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 25-30 percig gőzöljük. A tepsiből kivéve megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd a pudingot tányérra borítjuk. A lecsurgó karamell öntete is az édességnek, aminek a tetejét tejszínhabbal fel is díszíthetjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!