Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Mákos-sárgabarackos torta
2x
2x
0.0x
Mákos-sárgabarackos torta recept
Hozzávalók:
- 16 nagyobb szelethez:
- a tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 35 dkg darált mák
- 1-1 evőkanál darált dió és finomliszt
- 15 dkg Rama margarin
- a töltelékhez:
- 1 púpozott evőkanál zselatinpor
- 20 dkg sárgabaracklekvár
- 2 evőkanál cukor
- 40 dkg aszalt sárgabarack
- a megkenéshez:
- kb. 6 evőkanál sárgabaracklekvár
- a bevonathoz:
- 12 dkg fehér csokoládé
- 4 dkg étcsokoládé
- az oldalára:
- 10-10 dkg fehér csokoládé és aszalt sárgabarack
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A mákot, a diót meg a lisztet összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, miközben a lisztes-diós mákot is beleszórjuk. A vajat fölolvasztjuk - de vigyázzunk, nehogy forró legyen! -, és a tésztához csorgatjuk. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát sütőpapírra teszünk, 3 centivel szélesebb körben, mint a forma átmérője, körbevágjuk, majd a tortakarika oldalára felhajtjuk, és zsineggel rákötözzük. Ez azért fontos, hogy a tészta, amit beletöltünk, nehogy kifolyjon; még jobb, ha eleve olyan tortaformánk van, aminek az oldala meg az alja levehető. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180-190 °C; légkeveréses sütőben 165-170 °C) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a formából kiemeljük, és lapjában elfeleztük. A tortakarikát papírral vagy fóliával kibéleljük, az alsó tésztalapot belerakjuk, kb. 1 evőkanálnyi baracklekvárral megkenjük, így később a töltelék nem áztatja el a tésztát. A töltelékhez a zselatint 2 deci hideg vízbe áztatjuk. Amikor megduzzadt, addig melegítjük, míg feloldódik. Ekkor hozzáadjuk a baracklekvárt meg a cukrot. Az aszalt sárgabarackot elfelezzük vagy elharmadoljuk, az előzőekhez adjuk, majd az egészet egyenletesen a tortakarikában lévő tésztára halmozzuk. A tészta másik felét szintén 1 evőkanálnyi barackízzel megkenjük, és lekváros felével a töltelékre borítjuk. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Ezután kiemeljük a formából, és az oldalát meg a tetejét kb. 2-2 evőkanálnyi sárgabaracklekvárral vékonyan körbekenjük. A bevonathoz a kétféle csokoládét külön-külön fölolvasztjuk. Egy vágódeszkára sütőpapírt fektetünk, az üres tortakarikát rátesszük, és körberajzoljuk. A fehér csokoládét a papírra csorgatjuk, nedves késsel a megrajzolt kör formájára kenjük, és mielőtt megdermedne, az étcsokoládét is belecsorgatjuk, majd ecsettel elkevergetjük, így lesz szép márványos mintázatú. Megvárjuk, amíg megszilárdul, és forró vízbe mártott késsel 16 cikkre vágjuk. A torta tetejére rakosgatjuk, így egyben a későbbi szeletek helyét is kijelöltük. A torta oldalára fehér csokoládé meg apróra darabolt aszalt sárgabarack kerül.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!