Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Mákos-sárgabarackos torta

2x      2x   0.0x
Mákos-sárgabarackos torta recept

Mákos-sárgabarackos torta recept

Hozzávalók:

  • 16 nagyobb szelethez:
  • a tésztához:
  • 8 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 35 dkg darált mák
  • 1-1 evőkanál darált dió és finomliszt
  • 15 dkg Rama
    margarin
  • a töltelékhez:
  • 1 púpozott evőkanál zselatinpor
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 2 evőkanál cukor
  • 40 dkg aszalt sárgabarack
  • a megkenéshez:
  • kb. 6 evőkanál sárgabaracklekvár
  • a bevonathoz:
  • 12 dkg fehér csokoládé
  • 4 dkg étcsokoládé
  • az oldalára:
  • 10-10 dkg fehér csokoládé és aszalt sárgabarack



  

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A mákot, a diót meg a lisztet összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, miközben a lisztes-diós mákot is beleszórjuk. A vajat fölolvasztjuk - de vigyázzunk, nehogy forró legyen! -, és a tésztához csorgatjuk. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát sütőpapírra teszünk, 3 centivel szélesebb körben, mint a forma átmérője, körbevágjuk, majd a tortakarika oldalára felhajtjuk, és zsineggel rákötözzük. Ez azért fontos, hogy a tészta, amit beletöltünk, nehogy kifolyjon; még jobb, ha eleve olyan tortaformánk van, aminek az oldala meg az alja levehető. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180-190 °C; légkeveréses sütőben 165-170 °C) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a formából kiemeljük, és lapjában elfeleztük. A tortakarikát papírral vagy fóliával kibéleljük, az alsó tésztalapot belerakjuk, kb. 1 evőkanálnyi baracklekvárral megkenjük, így később a töltelék nem áztatja el a tésztát. A töltelékhez a zselatint 2 deci hideg vízbe áztatjuk. Amikor megduzzadt, addig melegítjük, míg feloldódik. Ekkor hozzáadjuk a baracklekvárt meg a cukrot. Az aszalt sárgabarackot elfelezzük vagy elharmadoljuk, az előzőekhez adjuk, majd az egészet egyenletesen a tortakarikában lévő tésztára halmozzuk. A tészta másik felét szintén 1 evőkanálnyi barackízzel megkenjük, és lekváros felével a töltelékre borítjuk. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Ezután kiemeljük a formából, és az oldalát meg a tetejét kb. 2-2 evőkanálnyi sárgabaracklekvárral vékonyan körbekenjük. A bevonathoz a kétféle csokoládét külön-külön fölolvasztjuk. Egy vágódeszkára sütőpapírt fektetünk, az üres tortakarikát rátesszük, és körberajzoljuk. A fehér csokoládét a papírra csorgatjuk, nedves késsel a megrajzolt kör formájára kenjük, és mielőtt megdermedne, az étcsokoládét is belecsorgatjuk, majd ecsettel elkevergetjük, így lesz szép márványos mintázatú. Megvárjuk, amíg megszilárdul, és forró vízbe mártott késsel 16 cikkre vágjuk. A torta tetejére rakosgatjuk, így egyben a későbbi szeletek helyét is kijelöltük. A torta oldalára fehér csokoládé meg apróra darabolt aszalt sárgabarack kerül.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!