Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Mákos kukoricatorta

2x      2x   0.0x
Mákos kukoricatorta recept

Mákos kukoricatorta recept

Hozzávalók:

  • 16 szelethez:
  • a tésztához:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • késhegynyi só
  • kb. 1 dl víz
  • 10 dkg méz
  • 20 dkg fagyasztott kukorica
  • 1 tojás
  • 15 dkg Rama
    margarin
  • a forma kikenéséhez:
  • vaj
  • a töltelékhez:
  • 8 evőkanál narancslekvár
  • 1,5 dl tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 20-25 dkg darált mák
  • 20 dkg vaj
  • a tetejére:
  • 20 dkg fagyasztott kukorica
  • 10 dkg méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 dkg zselatinpor vagy 8 lap zselatin



  

Elkészítés:

10 deka kukoricalisztből és 1 evőkanál finomlisztből az elmorzsolt élesztővel, a sóval meg egy kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk, amit letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztünk. A mézet a kukoricával, kevergetve fölforraljuk, hűlni hagyjuk, majd a kovásszal, a többi liszttel és vízzel, a tojással meg az olvasztott Rama
margarinnal a brióstésztához hasonló állagú tésztává dagasztjuk. Egy 18 centi átmérőjű, kb. 9 centi magas cserépedényt kivajazunk, a tésztával megtöltjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 1 órán át sütjük; félidőben alufóliával letakarjuk, nehogy túlzottan megpiruljon. Megvárjuk, amíg kihűl, deszkára borítjuk, majd óvatosan - mert a kukoricaliszt miatt könnyebben törik - lapjában négybe vágjuk. A narancslekvárt megforrósítjuk, és 2-2 evőkanálnyival minden tésztalapot bekenünk. A tejet a cukorral fölforraljuk, a mákot beleszórjuk. Amikor forrni kezd, a tűzről lehúzzuk, és ha kihűlt, apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A cseréptálat a pereménél magasabban, körben kibéleljük kartonpapírral, hogy a torta tetejére szánt bevonat nehogy lefolyjon. A mákos krémből 3-4 evőkanálnyit félreteszünk, a többivel pedig a cserépedénybe rétegezve megtöltjük a tortalapokat úgy, hogy vékonyan a tetejére is jusson. Hűtőszekrényben dermesztjük, míg a tetejére elkészül a bevonat. Ehhez a kukoricát a mézben fölforraljuk, a tűzről lehúzva citromlével ízesítjük. A zselatint 1,5 deci vízben föloldjuk, a mézes kukoricához csorgatjuk, majd egyenletesen a tortára öntjük. Hűtőszekrényben dermesztjük, az oldalát a félretett mákkrémmel körbekenjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!