Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Mákos kukoricatorta
2x
2x
0.0x
Mákos kukoricatorta recept
Hozzávalók:
- 16 szelethez:
- a tésztához:
- 20 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- késhegynyi só
- kb. 1 dl víz
- 10 dkg méz
- 20 dkg fagyasztott kukorica
- 1 tojás
- 15 dkg Rama margarin
- a forma kikenéséhez:
- vaj
- a töltelékhez:
- 8 evőkanál narancslekvár
- 1,5 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- 20-25 dkg darált mák
- 20 dkg vaj
- a tetejére:
- 20 dkg fagyasztott kukorica
- 10 dkg méz
- 1 evőkanál citromlé
- 2 dkg zselatinpor vagy 8 lap zselatin
Elkészítés:
10 deka kukoricalisztből és 1 evőkanál finomlisztből az elmorzsolt élesztővel, a sóval meg egy kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk, amit letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztünk. A mézet a kukoricával, kevergetve fölforraljuk, hűlni hagyjuk, majd a kovásszal, a többi liszttel és vízzel, a tojással meg az olvasztott Rama margarinnal a brióstésztához hasonló állagú tésztává dagasztjuk. Egy 18 centi átmérőjű, kb. 9 centi magas cserépedényt kivajazunk, a tésztával megtöltjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 1 órán át sütjük; félidőben alufóliával letakarjuk, nehogy túlzottan megpiruljon. Megvárjuk, amíg kihűl, deszkára borítjuk, majd óvatosan - mert a kukoricaliszt miatt könnyebben törik - lapjában négybe vágjuk. A narancslekvárt megforrósítjuk, és 2-2 evőkanálnyival minden tésztalapot bekenünk. A tejet a cukorral fölforraljuk, a mákot beleszórjuk. Amikor forrni kezd, a tűzről lehúzzuk, és ha kihűlt, apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A cseréptálat a pereménél magasabban, körben kibéleljük kartonpapírral, hogy a torta tetejére szánt bevonat nehogy lefolyjon. A mákos krémből 3-4 evőkanálnyit félreteszünk, a többivel pedig a cserépedénybe rétegezve megtöltjük a tortalapokat úgy, hogy vékonyan a tetejére is jusson. Hűtőszekrényben dermesztjük, míg a tetejére elkészül a bevonat. Ehhez a kukoricát a mézben fölforraljuk, a tűzről lehúzva citromlével ízesítjük. A zselatint 1,5 deci vízben föloldjuk, a mézes kukoricához csorgatjuk, majd egyenletesen a tortára öntjük. Hűtőszekrényben dermesztjük, az oldalát a félretett mákkrémmel körbekenjük.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!