Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Diós bejgli

3x      1x   3.0x
Diós bejgli recept

Diós bejgli recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg sima liszt
  • 25 dkg Rama
    margarin
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanálnyi cukor
  • 2 dkg élesztő
  • a töltelékhez:
  • 70 dkg darált dió
  • 36 dkg cukor
  • 3,3 dl víz
  • reszelt citromhéj
  • szegfűszeg
  • mazsola
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanálnyi baracklekvár



  

Elkészítés:

A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a szegfűszeggel - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a szegfűszeget. A dióhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni. Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt Rama
margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre). A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.) A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét. A sütőt melegítsd 200 Celsius-fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

Hozzászólások:

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!