Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Mentakrémes mézeskalácstorta

2x      1x   0.0x
Mentakrémes mézeskalácstorta recept

Mentakrémes mézeskalácstorta recept

Hozzávalók:

  • 8 személyre:
  • a mézes tésztához:
  • 30 dkg méz
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg Rama
    margarin
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 kiskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 kiskanál szalalkáli
  • 70 dkg finomliszt
  • a mentakrémhez:
  • 2 kiskanál szárított mentalevél
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • 15 dkg Rama
    margarin
  • a nyújtáshoz:
  • egy kevés liszt
  • a díszítéshez:
  • cukrozott narancshéj
  • mandula
  • kandírozott cseresznye
  • pisztácia
  • füge
  • datolya
  • mazsola
  • a bevonathoz:
  • 10 dkg fehér csokoládé



  

Elkészítés:

A mézet, a porcukrot meg a vajat habosra keverjük. A tojásokat és a tojások sárgáját a mézeskalács-fűszerkeverékkel együtt hozzáadjuk. A szalalkálit a lisztben jól elkeverjük, majd a mézes-tojásos masszával tésztává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük. A krémhez a mentalevelet a fele tejben felforraljuk, azután leszűrjük (ha egy kevés levél benne marad, az nem baj). A maradék tejet a cukorral meg a pudingporral simára keverjük, a forró (fűszeres) tejet is hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg krémszerűen be nem sűrűsödik. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk, amíg teljesen kihűl, végül a vajjal habosra dolgozzuk. A mézes tésztát 2 részre osztjuk, és enyhén meglisztezett deszkán kb. 20x25 centis, 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Alufóliával bélelt sütőlemezre fektetjük, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt mogyorószínűre sütjük. Amikor kihűlt, a mentakrémmel megkenjük, és különböző méretű háromszögekre vágjuk. Felhasználásig hűtőszekrénybe rakjuk. A díszítésre szánt gyümölcsöket kissé fölaprítjuk. A krémes tésztadarabokat egymásra rakjuk úgy, hogy a nagyok alul legyenek. Az olvasztott fehér csokoládéval mindegyiket megkenjük-meglocsoljuk, végül a díszítőelemeket is rászórjuk. Folpackkal letakarva, hűtőszekrényben 3-4 napig eláll. Miután szeletelni nem lehet, emeletenként szokás fogyasztani.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!