Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Mézes birsalagút

3x      2x   0.0x
Mézes birsalagút recept

Mézes birsalagút recept

Hozzávalók:

  • Kb. 14 szelethez:
  • a töltelékhez:
  • 2 nagyobb birsalma
  • fél citrom leve
  • 1 dl édes fehérbor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 szem szegfűszeg
  • fél rúdfahéj
  • 7 lap zselatin
  • a piskótához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál olaj
  • a krémhez:
  • 20 dkg Rama
    margarin
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál porcukor
  • a tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • a díszítéshez:
  • 10 dkg dióbél



  

Elkészítés:

A birsalmát alaposan dörzsölgetve megmossuk, majd meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk, és magházát kimetsszük. A gyümölcsöt 4 deci vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral meg a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük, és fölforraljuk. Utána lefödjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét megőrizzük), majd lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egybeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet meg az olajat is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd az őzgerincformát ráfektetjük és körülvágjuk. Az így kapott tésztacsík lesz a sütemény talpa. A díszítésre szánt diót a még forró sütőben megpirítjuk. Az őzgerincformát zsírpapírral vagy alufóliával kibéleljük. A puha vajat a gesztenyével, a rummal meg a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a nagyobbikat óvatosan az őzgerincformába simítjuk. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük. A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen föloldódnak. Utána a birsalmára merjük, de mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk, és a süteményt fél napig így hagyjuk. Ezután kiborítjuk, és a papírt vagy a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül a durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!