Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Mézes birsalagút
3x
2x
0.0x
Mézes birsalagút recept
Hozzávalók:
- Kb. 14 szelethez:
- a töltelékhez:
- 2 nagyobb birsalma
- fél citrom leve
- 1 dl édes fehérbor
- 3 evőkanál méz
- 2 szem szegfűszeg
- fél rúdfahéj
- 7 lap zselatin
- a piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 6 dkg finomliszt
- 1 csapott evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál olaj
- a krémhez:
- 20 dkg Rama margarin
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 evőkanál rum
- 1 evőkanál porcukor
- a tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- a díszítéshez:
- 10 dkg dióbél
Elkészítés:
A birsalmát alaposan dörzsölgetve megmossuk, majd meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk, és magházát kimetsszük. A gyümölcsöt 4 deci vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral meg a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük, és fölforraljuk. Utána lefödjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét megőrizzük), majd lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egybeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet meg az olajat is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd az őzgerincformát ráfektetjük és körülvágjuk. Az így kapott tésztacsík lesz a sütemény talpa. A díszítésre szánt diót a még forró sütőben megpirítjuk. Az őzgerincformát zsírpapírral vagy alufóliával kibéleljük. A puha vajat a gesztenyével, a rummal meg a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a nagyobbikat óvatosan az őzgerincformába simítjuk. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük. A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen föloldódnak. Utána a birsalmára merjük, de mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk, és a süteményt fél napig így hagyjuk. Ezután kiborítjuk, és a papírt vagy a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül a durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!