Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Mézes szezámtorta

1x      1x   0.0x
Mézes szezámtorta recept

Mézes szezámtorta recept

Hozzávalók:

  • 16 szelethez:
  • a tésztához:
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg méz
  • 7 tojássárgája
  • 25 dkg Rama
    margarin
  • 1,5 dl tej
  • a tepsi kikenéséhez:
  • olaj
  • a krémhez:
  • 25 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • 10 dkg szezámmag
  • 20 dkg vaj
  • a megkenéshez:
  • 10 dkg sárgabarack
  • a zselés gyümölcshöz:
  • 10-10 dkg aszalt füge és datolya
  • 5 dkg mazsola
  • 1 púpozott evőkanál zselatinpor
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál méz
  • a díszítéshez:
  • néhány szem füge és datolya



  

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sütőporral összekeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben 2-3 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük. Sütéskor 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket 23 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Kiolajozott tepsire vagy sütőlapra rakjuk, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, azután a lapokat középen, egy tésztakorong kivételével - ami a torta alja lesz - egy 8 centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszúrjuk. A leeső kis lapokat máris kioszthatjuk a család legfalánkabb tagjai között. A krémhez 5 deka cukorból, 4 deci tejből meg a pudingporból az előírás szerint sűrű krémet főzünk. A maradék cukrot kis lángon, kevergetve karamellizáljuk, a félretett 1 deci tejet ráöntjük, épp csak fölforraljuk, majd az imént készült vaníliakrémet is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg kihűl. A szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon, kevergetve aranysárgára pirítjuk, hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, és a karamellás krémet meg a szezámmagot hozzáadjuk. A sárgabarackízt fölforraljuk, ecsettel a tortalapokra kenjük, amiket a krémmel rétegezve egymásra rakunk úgy, hogy az a lap legyen alul, amelyiknek a közepe nincs kiszúrva. Hűtőbe téve dermesztjük. Fontos, hogy a krémből jó négykanálnyit eltegyünk a díszítéshez, és az is, hogy a kiszúrt részre (középre) ne kerüljön krém, mert zsíros, a zselé nem köt meg rajta. Az aszalt gyümölcsöket fölfőzzük, utána leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt 2-3 darabra vágjuk. A zselatint 2 deci hideg vízbe szórjuk, rövid ideig duzzadni hagyjuk, utána kevergetve addig melegítjük, amíg fel nem oldódik. A mézzel édesítjük, és 3-4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A gyümölcsöket belekeverjük, és a torta üregébe töltjük. Dermedni hagyjuk, majd a félretett krémmel a torta oldalát vékonyan körbekenjük, és villával kicifrázzuk. A többi krémet csillagcsöves habzsákból körben a torta tetejére nyomjuk, a közepét pedig fölfőzött, vékonyan fölszeletelt fügével meg datolyával megrakjuk. A félretett zselés levet meglangyosítjuk, és a torta tetejére locsoljuk. Hűtőszekrényben 1 napig állni hagyjuk, hogy a mézes tészta a krémtől megpuhuljon. Forró vízbe mártott, recés késsel szeleteljük föl.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!