Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Mézes szezámtorta
1x
1x
0.0x
Mézes szezámtorta recept
Hozzávalók:
- 16 szelethez:
- a tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg méz
- 7 tojássárgája
- 25 dkg Rama margarin
- 1,5 dl tej
- a tepsi kikenéséhez:
- olaj
- a krémhez:
- 25 dkg cukor
- 5 dl tej
- 1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
- 10 dkg szezámmag
- 20 dkg vaj
- a megkenéshez:
- 10 dkg sárgabarack
- a zselés gyümölcshöz:
- 10-10 dkg aszalt füge és datolya
- 5 dkg mazsola
- 1 púpozott evőkanál zselatinpor
- 2 dl víz
- 1 evőkanál méz
- a díszítéshez:
- néhány szem füge és datolya
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sütőporral összekeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben 2-3 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük. Sütéskor 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket 23 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Kiolajozott tepsire vagy sütőlapra rakjuk, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, azután a lapokat középen, egy tésztakorong kivételével - ami a torta alja lesz - egy 8 centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszúrjuk. A leeső kis lapokat máris kioszthatjuk a család legfalánkabb tagjai között. A krémhez 5 deka cukorból, 4 deci tejből meg a pudingporból az előírás szerint sűrű krémet főzünk. A maradék cukrot kis lángon, kevergetve karamellizáljuk, a félretett 1 deci tejet ráöntjük, épp csak fölforraljuk, majd az imént készült vaníliakrémet is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg kihűl. A szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon, kevergetve aranysárgára pirítjuk, hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, és a karamellás krémet meg a szezámmagot hozzáadjuk. A sárgabarackízt fölforraljuk, ecsettel a tortalapokra kenjük, amiket a krémmel rétegezve egymásra rakunk úgy, hogy az a lap legyen alul, amelyiknek a közepe nincs kiszúrva. Hűtőbe téve dermesztjük. Fontos, hogy a krémből jó négykanálnyit eltegyünk a díszítéshez, és az is, hogy a kiszúrt részre (középre) ne kerüljön krém, mert zsíros, a zselé nem köt meg rajta. Az aszalt gyümölcsöket fölfőzzük, utána leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt 2-3 darabra vágjuk. A zselatint 2 deci hideg vízbe szórjuk, rövid ideig duzzadni hagyjuk, utána kevergetve addig melegítjük, amíg fel nem oldódik. A mézzel édesítjük, és 3-4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A gyümölcsöket belekeverjük, és a torta üregébe töltjük. Dermedni hagyjuk, majd a félretett krémmel a torta oldalát vékonyan körbekenjük, és villával kicifrázzuk. A többi krémet csillagcsöves habzsákból körben a torta tetejére nyomjuk, a közepét pedig fölfőzött, vékonyan fölszeletelt fügével meg datolyával megrakjuk. A félretett zselés levet meglangyosítjuk, és a torta tetejére locsoljuk. Hűtőszekrényben 1 napig állni hagyjuk, hogy a mézes tészta a krémtől megpuhuljon. Forró vízbe mártott, recés késsel szeleteljük föl.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!