Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Nagymama cseresznyetortája

3x      2x   0.0x
Nagymama cseresznyetortája recept

Nagymama cseresznyetortája recept

Hozzávalók:

  • 8 szelethez:
  • a tésztához:
  • 1 kg burgonya (újburgonya nem jó hozzá!)
  • 1 mokkáskanál só
  • 25 dkg Rama
    margarin vagy vaj
  • 35 dkg finomliszt
  • 4 tojássárgája
  • a töltelékhez:
  • 1 kg cseresznye
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • a díszítéshez:
  • porcukor



  

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, finomra reszeljük és egy tálba töltjük. Annyi (kb. 5 deci) vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd 15 percig pihentetjük. Utána leszűrjük, a burgonyát ki is nyomkodjuk, és az így kapott levet (az áztatóvízzel együtt!) 15-20 percre félrerakjuk. Ezalatt elkészítjük a tésztát: a burgonyareszeléket megsózva, a Rama
margarinnal, a liszttel meg a tojások sárgájával inkább lágy, mint kemény tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrényben 20 percig pihentetjük, majd utána 3 egyenlő részre osztjuk, és kb. 22 centi átmérőjű, kerek lapokká nyújtjuk. Egy sütőlapot vagy tepsit alufóliával kibélelünk, majd a tésztakorongokat óvatosan ráfektetjük, megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 15 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. A cseresznyét leszárazzuk, megmossuk és kimagozzuk. A gyümölcsöt lábasba öntjük, rászórjuk a cukrot, a fahéjjal fűszerezzük, és kevergetve felforraljuk. A félretett burgonyalé tetején összegyűlt vizet leöntjük. Az aljára leülepedett keményítőt először egy kevés forró gyümölcslével simára keverjük, majd a gyümölcsre öntjük, és 2-3 percig forraljuk. Ezalatt kissé besűrűsödik; végül lehúzzuk a tűzről. Akkor jó, ha a leve egy tányérra csöppentve a zseléhez hasonlóan megköt. Mielőtt a keményítős gyümölcs teljesen megkocsonyásodna, összeállítjuk a tortát. Az egyik kihűlt, sült tésztalapot tányérra fektetjük, és a töltelék felét ráhalmozzuk, majd elsimítjuk. Erre ismét tészta, majd a maradék töltelék kerül. Végül a harmadik tortalapot 8 egyenlő szeletre vágjuk, porcukrot szitálunk rá, és a tortát befedjük. Kb. 30 percig dermedni hagyjuk, majd forró vízbe mártott fűrészes késsel felszeleteljük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!