Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Pozsonyi kifli és tekercs (bejgli)
1x
1x
0.0x
Pozsonyi kifli és tekercs (bejgli) recept
Hozzávalók:
- a tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg Rama margarin
- 10 dkg zsír
- 1,5 dl tej
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 2 tojás
- csipetnyi só
- a máktöltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál baracklekvár
- a diótöltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- a megkenéshez:
- 2 tojás
- a tepsi kikenéséhez:
- Rama margarin vagy zsír
Elkészítés:
A lisztet a vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A darált mákot, illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel leforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a máktölteléket még baracklekvárral is ízesítjük. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Az előbbihez a tésztát 4 részre osztjuk, egyenként 3 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Kettőt a mák, kettőt a diótöltelékkel kenünk meg, majd feltekerjük. Ha kifliket készítünk, akkor az egész tésztát 2 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzetekre vágjuk. A közepükre tölteléket halmozunk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk. Mind a bejglit, mind a kifliket vajjal kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen - legjobb a hűtőszekrényben - 40-50 percet pihentetjük. Utána a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percet pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!