Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Puncstorta
2x
1x
0.0x
Puncstorta recept
Hozzávalók:
- 12 szelethez:
- a tésztához:
- 12 tojás
- 12 evőkanál cukor
- 12 púpozott evőkanál finomliszt
- a sziruphoz:
- 4 dl víz
- 20 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 dl málnaszörp
- 0,5 dl rum
- a töltelékhez:
- 40 dkg sárgabarackíz
- 1 evőkanál cukor
- a mázhoz:
- 4 evőkanál porcukor
- 1 dl málnaszörp
- fél citrom leve
- fél tojásfehérje
- az oldalára:
- 8-10 dkg pirított mandula vagy dió (esetleg kekszmorzsa)
- a díszítéshez:
- sárgabarackbefőtt
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük; a többivel a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát óvatosan egymásba forgatjuk, miközben a lisztet is beleszitáljuk. Két 24 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsire rakunk, a masszát elfelezve beletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 percig sütjük. Ha csak egy tortakarikánk van, akkor a tésztát két részletben készítjük el, mert állás közben összeesik. A sziruphoz a vizet a 20 deka cukorral meg a fehér héja nélkül gerezdjeire szedett citrommal kevergetve fölforraljuk. A kétharmadát félretesszük, a maradékot a málnaszörppel meg a rummal ízesítjük. Az egyik piskótatortát lapjában elfelezzük. A barackízt a cukorral kevergetve felforraljuk. Egy keveset a tortalap vágott oldalára kenünk, és lekváros oldalával fölfelé egy tányérra tett - ami a torta préselésénél kifolyó levet felfogja - tortakarikába helyezzük. Az egészben hagyott piskótatortát 3x3 centis kockákra vágjuk, és egyesével, felváltva a sima, illetve a rumos szirupba mártjuk (vigyázzunk, nehogy túlzottan megszívja magát!). Egymás mellé a tortakarikában lévő lapra rakosgatjuk. A maradék fél piskótakarika egyik felét lekvárral megkenjük, s ezzel lefelé fordítva a tortakarikába tesszük. Utána lepréseljük, vagyis a tetejére papírt vagy deszkát fektetünk, egy lábast 3-4 liter vízzel megtöltve ráállítunk, és hűvös helyen 6-8 órán át dermesztjük. Végül a tortakarikát leemeljük a tortáról; a tészta tetejét és oldalát a megmaradt, kissé megforrósított barackízzel megkenjük. Hűtőszekrényben rövid ideig dermesztjük, ezalatt elkészítjük a mázat. Ehhez a porcukrot átszitáljuk, a szörppel, a citrom levével meg a tojásfehérjével (utóbbitól lesz fényes) kb. 40 °C-osra melegítjük, majd a torta tetejére kenjük. Ha a máz megszilárdult, a torta oldalára pirított mandulát tapasztunk, a tetejét sárgabarackbefőttel díszítjük.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!