Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Puncstorta

2x      1x   0.0x
Puncstorta recept

Puncstorta recept

Hozzávalók:

  • 12 szelethez:
  • a tésztához:
  • 12 tojás
  • 12 evőkanál cukor
  • 12 púpozott evőkanál finomliszt
  • a sziruphoz:
  • 4 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 dl málnaszörp
  • 0,5 dl rum
  • a töltelékhez:
  • 40 dkg sárgabarackíz
  • 1 evőkanál cukor
  • a mázhoz:
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 dl málnaszörp
  • fél citrom leve
  • fél tojásfehérje
  • az oldalára:
  • 8-10 dkg pirított mandula vagy dió (esetleg kekszmorzsa)
  • a díszítéshez:
  • sárgabarackbefőtt



  

Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük; a többivel a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát óvatosan egymásba forgatjuk, miközben a lisztet is beleszitáljuk. Két 24 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsire rakunk, a masszát elfelezve beletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 percig sütjük. Ha csak egy tortakarikánk van, akkor a tésztát két részletben készítjük el, mert állás közben összeesik. A sziruphoz a vizet a 20 deka cukorral meg a fehér héja nélkül gerezdjeire szedett citrommal kevergetve fölforraljuk. A kétharmadát félretesszük, a maradékot a málnaszörppel meg a rummal ízesítjük. Az egyik piskótatortát lapjában elfelezzük. A barackízt a cukorral kevergetve felforraljuk. Egy keveset a tortalap vágott oldalára kenünk, és lekváros oldalával fölfelé egy tányérra tett - ami a torta préselésénél kifolyó levet felfogja - tortakarikába helyezzük. Az egészben hagyott piskótatortát 3x3 centis kockákra vágjuk, és egyesével, felváltva a sima, illetve a rumos szirupba mártjuk (vigyázzunk, nehogy túlzottan megszívja magát!). Egymás mellé a tortakarikában lévő lapra rakosgatjuk. A maradék fél piskótakarika egyik felét lekvárral megkenjük, s ezzel lefelé fordítva a tortakarikába tesszük. Utána lepréseljük, vagyis a tetejére papírt vagy deszkát fektetünk, egy lábast 3-4 liter vízzel megtöltve ráállítunk, és hűvös helyen 6-8 órán át dermesztjük. Végül a tortakarikát leemeljük a tortáról; a tészta tetejét és oldalát a megmaradt, kissé megforrósított barackízzel megkenjük. Hűtőszekrényben rövid ideig dermesztjük, ezalatt elkészítjük a mázat. Ehhez a porcukrot átszitáljuk, a szörppel, a citrom levével meg a tojásfehérjével (utóbbitól lesz fényes) kb. 40 °C-osra melegítjük, majd a torta tetejére kenjük. Ha a máz megszilárdult, a torta oldalára pirított mandulát tapasztunk, a tetejét sárgabarackbefőttel díszítjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!