Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Rigójancsi

2x      2x   0.0x
Rigójancsi recept

Rigójancsi recept

Hozzávalók:

  • 16 szelethez:
  • a tésztához:
  • Tojás
  • csapott evőkanál cukor
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 1 csapott evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál olaj
  • a krémhez:
  • 8 dl tejszín
  • 1 púpozott evőkanál zselatinpor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 púpozott evőkanál porcukor
  • az oldalára:
  • 10 dkg vékony lapocskákra hágott mandula
  • a tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé



  

Elkészítés:

A tésztához a tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet meg az olajat is hozzáadjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, egy 23 centi átmérőjű tortakarikát ráteszünk, és körberajzoljuk. A tésztamasszát egyenletesen rákenjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, a tortakarikába fektetjük, és a formát kartonpapírral kibéleljük úgy, hogy a pereménél magasabb legyen, nehogy a krém kifolyjon. A tejszínt kemény habbá verjük, és kb. 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A zselatint 15 percre 1 deci hideg vízbe áztatjuk, hogy megduzzadjon, majd addig melegítjük, amíg feloldódik. 1 evőkanálnyit ebből is elteszünk, a többit a tejszínbe csorgatjuk, és elfelezzük. Az egyik felébe olvasztott csokoládé, a másikba porcukor kerül. A tésztára egyenletesen rákenjük a csokoládés, majd a fehér habot, és hűtőszekrényben 5-6 órán át dermesztjük. Utána a tortakarikát meg a kartont leemeljük róla. A félretett zselatint újra föloldjuk, az eltett tejszínhabba csorgatjuk, a torta oldalára simítjuk, majd ismét hűtőbe állítjuk. Közben sütőpapírra tesszük a tortakarikát, körberajzoljuk, és az olvasztott csokoládét egyenletesen rákenjük. Ha megszilárdult forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és a torta tetejére rakosgatjuk. Az oldalához mandulát tapasztunk; végül forró vízbe mártott késsel a bejelölt csokoládétetők mentén fölszeleteljük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!