Profil
Menü
Kategóriák
- Összes
- cocktail
- édességek
- egyéb
- főzelékek
- gyors ételek
- húsételek
- italok
- levesek
- mártások
- saláták
- sós sütemények
- szendvicsek
- tészták
- ünnepi ételek
- vegetáriánus
15 kategóriában
2129db recept
Somlói galuska
3x
2x
0.0x
Somlói galuska recept
Hozzávalók:
- 14 személyre:
- a tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg finomliszt
- 4 dkg darált dió
- 2 dkg kakaópor
- a sziruphoz:
- 3 dl víz
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- a krémhez:
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 csomag (10 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
- 1 liter tej
- az ízesítéshez:
- 0,5 dl rum
- a szóráshoz:
- 6 dkg darált dió
- 6 dkg kakaópor
- az öntethez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1 dl rum
- a díszítéshez:
- tejszínhab
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön, sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C)15-18 percig sütjük. A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, a mazsolát beleszórjuk. A tűzről levéve a citromhéjjal ízesítjük. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 deci hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük; így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A diós piskótalapot mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk. A krém egyharmadát rá kenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit sziruppal meg rummal meglocsolunk. Egyharmadnyi krémet rákenünk, dióval meghintjük. A világos piskótalap kerül fölülre. A maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük, és kakaóport szitálunk a tetejére. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Az öntethez a csokoládét a cukorral fölolvasztjuk a vízben. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a rummal ízesítjük. Tálaláskor a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk.Hozzászólások:
Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!
Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!
Hiba a szövegbuborékbetöltésénél!