Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Somlói galuska

3x      2x   0.0x
Somlói galuska recept

Somlói galuska recept

Hozzávalók:

  • 14 személyre:
  • a tésztához:
  • 8 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 dkg darált dió
  • 2 dkg kakaópor
  • a sziruphoz:
  • 3 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • a krémhez:
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 csomag (10 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • 1 liter tej
  • az ízesítéshez:
  • 0,5 dl rum
  • a szóráshoz:
  • 6 dkg darált dió
  • 6 dkg kakaópor
  • az öntethez:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl rum
  • a díszítéshez:
  • tejszínhab



  

Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön, sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C)15-18 percig sütjük. A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, a mazsolát beleszórjuk. A tűzről levéve a citromhéjjal ízesítjük. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 deci hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük; így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A diós piskótalapot mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk. A krém egyharmadát rá kenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit sziruppal meg rummal meglocsolunk. Egyharmadnyi krémet rákenünk, dióval meghintjük. A világos piskótalap kerül fölülre. A maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük, és kakaóport szitálunk a tetejére. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Az öntethez a csokoládét a cukorral fölolvasztjuk a vízben. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a rummal ízesítjük. Tálaláskor a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!