Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Szüreti torta

3x      2x   0.0x
Szüreti torta recept

Szüreti torta recept

Hozzávalók:

  • 8 szelethez:
  • a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg Rama
    margarin
  • 1 tojás
  • 5 tojássárgája
  • 4 dkg reszelt sajt
  • a krémhez:
  • 1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 3 dl fehérbor (muskotályos vagy száraz szamorodni)
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 5 tojásfehérje
  • a díszítéshez:
  • 8 dkg dió
  • Porcukor
  • 1 kis fürt szőlő



  

Elkészítés:

A lisztet a puha vajjal, a tojással, a tojássárgájával meg a reszelt sajttal összegyúrjuk. Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, majd 4 részre osztjuk. Egyenként kb. 2 mm vastag kerek lappá nyújtjuk, és egy 21 centi átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, majd óvatosan, hogy kerek formáját megtartsa, tepsire rakjuk. A kevésbé gyakorlottak a tésztát először csúsztassák a sütőlapra, s csak ezután szúrják ki. A leeső részt mindig a következő tésztába gyúrjuk, így a végén a veszteség egészen elenyésző lesz. A tortalapot villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük. A másik három lappal ugyanígy járunk el. Utána a sütőt elzárjuk, és a diót egy tepsiben a még forró sütőbe toljuk. Megpirítjuk, s ha kihűlt, durvára vágjuk. A pudingport meg a lisztet egy kevés borral simára keverjük. A többi bort 1 evőkanál cukorral felforraljuk. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, de mielőtt teljesen megszilárdulna, folyamatosan beledolgozzuk a cukrot is. A maradék bort felforraljuk, s először egy keveset a lisztes pudingporba keverünk, majd a többit is beleöntjük. Kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és a kemény habbá vert tojásfehérjét a még forró krémbe forgatjuk. A tortát gyorsan kell tölteni: egyrészt mert a könnyű krém hamar összeesik, és a tortánk alacsonyabb lesz, másrészt ha a krém kihűl, besűrűsödik, és nem lesz kenhető. Az elmosott és szárazra törölt tortakarika aljára egy sült tésztalapot fektetünk. A krém szűk egyharmadával egyenletesen megkenjük, és egy másik tésztalapot óvatosan ráborítunk, de nem nyomjuk rá. A rétegezést hasonlóan folytatjuk: krém, tortalap és újból szűk egyharmadnyi krém következik. A maradék krémmel a tortát vékonyan körbekenjük, és a durvára vágott vagy tört diót egyenletesen az oldalára tapasztjuk. A negyedik tortalapot fűrészes késsel nyolc részre vágjuk, majd porcukorral megszórjuk. Szeletenként úgy helyezzük a torta tetejére, hogy az egyik oldalukat kissé megdöntjük, és támasztékul egy-két szőlőszemet bújtatunk alájuk. Fél napra (vagy akár egy egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt a krém a tésztát kissé megpuhítja. Közvetlenül tálalás előtt adjuk asztalra: egy széles késsel alányúlva óvatosan leemeljük a tortakarikáról, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!