Profil

Menü

Kategóriák

15 kategóriában
2129db recept

Vajastészta

2x      1x   0.0x
Vajastészta recept

Vajastészta recept

Hozzávalók:

  • a tésztához: 45 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss vagy 1 csomag (7 g) szárított sütőélesztő
  • kb. 2,5 dl tej
  • 4 dkg Rama
    margarin
  • 4 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg fagyos Rama
    margarin
  • a nyújtáshoz:
  • liszt



  

Elkészítés:

38 dkg lisztet az élesztővel összekeverünk, majd a tejjel, a szobahőmérsékletű vajjal meg a porcukorral, csipetnyi sóval félkemény tésztává gyúrjuk. Zsírpapírral vagy alufóliával letakarjuk (a konyharuha a nedvesség egy részét magába szívná), és hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. A fagyos vajat vékony lapocskákra vágjuk, majd a maradék 7 dkg liszttel gyorsan összegyúrjuk. 15 x 20 centis téglalapot formálunk belőle, és ugyancsak hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán lóhere formájú lappá nyújtjuk, a liszttel összegyúrt vajat a közepére fektetjük, és a széleket egymásra hajtjuk. Zsírpapírral vagy alufóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben 15 percig pihentetjük. Ezután 20x30 centis lappá nyújtjuk. Negyedét jobbról-balról középre hajtjuk. Hűtőben, letakarva 20 percig pihentetjük. Az összehajtott tésztát deszkára fektetjük, 90 fokkal elfordítjuk, és újra kinyújtjuk. Az előzőekben leírt hajtás következik, amit újabb 20 percnyi pihentetés követ. Ezután a tésztát enyhén belisztezett deszkán kb. fél centi vastag, négyzet alakú lappá nyújtjuk, és 9 egyforma darabot szabunk ki belőle. A gyümölcskosárkákhoz a lapok átlóját a kés fokával megjelöljük. Az így kapott háromszögek mindkét oldalán 1-1,5 centis szegélyt vágunk, majd ezeket keresztben a másik oldalra áthajtjuk. A megsütött tésztakosárkák közepére friss (vagy fagyasztott és fölengedett, jól lecsöpögtetett) gyümölcsöt halmozunk, akár vegyesen is, de sűrű gyümölcsíz is megteszi. - A kakastaréjhoz a tészta középvonalát kés fokával megjelöljük. Az egyik felére hosszában gesztenyemasszát, dió-, mák-, alma- vagy túrótölteléket halmozunk, és a másikat ráhajtjuk. A tésztaszélek találkozásánál bevagdossuk. - A barackos napraforgóhoz a lapokat átlósan majdnem a közepükig bevágjuk. Egy-egy lecsöpögtetett sárgabarackbefőttet rárakunk, azután a tészta minden második sarkát a gyümölcsre hajtjuk, és fogvájóval rögzítjük. - A túrós-barackos batyuhoz a tésztalapok közepére 1-1 púpozott evőkanálnyi krémtúrót halmozunk. Erre fél-fél, lecsöpögtetett sárgabarackbefőtt kerül, majd a tészta sarkait középre hajtjuk, és fogvájóval rögzítjük. - A pástétomhoz a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, és egy 8 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztakorongok felének a közepét is kiszúrjuk, és a peremüket tojással lekenve egy teljes tésztára borítjuk. A közepüket villával megszúrjuk, nehogy sütés közben túlzottan felhólyagosodjanak. Ha kisült, tölthetjük krémmel, gyümölccsel vagy akár fagylalttal is. - A masnihoz a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, és csinos hasábokra vágjuk. Mindegyiket megtekerjük, a végeiket ollóval bevágjuk - így sütéskor szépen kinyílnak -, és az egyik végüket mákba, a másikat darált dióba forgatjuk. - A krémes napraforgót ugyanúgy készítjük, mint a barackosat, annyi különbséggel, hogy a krémet nem belülre, hanem a már meghajtogatott napraforgó közepére halmozzuk. - A süteményeket sütőlemezre rakjuk, majd előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 15 percig sütjük.

Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a recepthez, légy az első!

Ha hozzá akarsz szólni, akkor be kell jelentkezned!